Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-03-29 12:10

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 88 posts ]  Go to page 1 2 3 4 59 »
Author Message
PostPosted: 2003-12-18 1:02 
Offline
User avatar

Joined: 2003-12-18 0:34
Posts: 10
Location: Vilnius
hmmmmm bet kokia kuryba - zmogaus vidaus atspindys, tai labai ryskiai atspindi siuolaikine musu kultura... :twisted:
tiesa pasakius, daznai vadinamoje fantastikoje, nepaisant to, kad visai ja megstu.... nematau nieko "fantastisko". :? tai tas pats siu laiku zmogus, tik ispraustas i egzotiskus remus - skaitanciojo samone dirginama egzotiskomis erdvemis, bet jos taip pat persisunke vadinamojo postmoderno, kuris is esmes nieko savyje neturi. Butent tai ir jauciu skaitydama SF kurinius - tuscia, o kartais ir slykstu.
Zinoma, yra isimciu.... Bet... Kuo toliau, tuo labiau as isitikinu, jog realusis pasaulis daug idomesnis. Karta vienas zmogus man pasake, jog niekas negali isivaizduoti to, kas kazkur neegzistuoja vienokiu ar kitokiu pavidalu :idea:
o gal fantastikos skaitymas taip pat savotiskas begimo nuo realybes budas... :) ir gal tai nera blogai?


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 9:47 
Offline

Joined: 2003-10-14 9:33
Posts: 55
Be žodžių.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 10:43 
Offline
User avatar

Joined: 2003-04-04 14:59
Posts: 572
Location: K Pax
na anksciau Ziulis Vernas irgi buvo fantastika.
ir ka zinai gal musu pro...anukiai skraidys kaledom pas savo senele i Kentauro proksima... :evil: 8) 8)

_________________
Aš netikiu astrologija, nes esu gimęs po dvynių ženklu, o mes dvyniai pasižymime skeptiškumu...
http://paranormaleco.blogspot.com/
https://www.facebook.com/paranormalu
https://www.facebook.com/ParanormalusHumoras


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 12:09 
Offline

Joined: 2003-10-29 11:34
Posts: 785
Muilo operų žiūrėjimą ar darboholizmą - irgi galime vadinti bėgimu nuo realybės, taip? Tad su fantastika tai neturi nieko bendro.

Dėl tuštumo ir to pačio žmogaus tose pačiose aplinkybėse, tik egzotiška erdvė (Romeo pas Džuljietą lipo ne į balkoną kopėčiomis, o teleportavosi į kitą planetą) - tai grynai žmogaus vaizduotės kūrybos vaisius! Realybė - tik DOKUMENTIKA, o filmas "Titanikas" - viskas ten netikrą, joks Leonardo DiCaprio NIEKADA neplaukė Titaniku, jis tik vaidina (apsimeta) keleiviu tame filme. Mes žinoma, kad aktoriai filmavimo metu nenuskendo, nežuvo, o tik vaidino. Bet dauguma verkė ir raudojo - lyg giminaitį būtų palaidoje, argi tai nėra fantazijos (šiuo atveju filmo "Titanikas") priėmimas už gryną pinigą?

Aš į fantastiką žiuriu pakankamai techniškai. Orkai? O kaip jie dauginasi? Niekada nemačiau orkės.. Jei yra DAUG DAUG orkų, turi būti daug daug gimdančių orkių.
Pvz.: žiūrint filmus, visada analizuoju, kas, kaip ir kodėl. Terminatorius - kiek sveria, kokiais ginklais jį sunaikinti, kokia OS sukasi Terminatoriaus galvoje.
Gyvi numirėliai (zombiai) - ankščiau prisikeldavo patys, po Frankenšteino "eksperimento", zombius prikelia mokslas - ir dar suteikia papildomų galimybių (kiborgai).
Labiausiai šokiruoja mane fantastikoje (knygos, filmai, komp. žaidimai) tai, kad atsiranda visokie MIRGANTYS holografiniai ekranai, SKAIDRI ore kabanti plėvelė, ir pan - kai mano eilinis paprastas 17" monitorius rodo 16.7 mln ryškių spalvų ir nė trupučio nemirga.
Juokas ima skaitant Plieninę žiurkę, kur video informaciją įrašinėjo į magnetines juosteles. įžvalgesni buvo tie fantastikos kūrėjai - kurie informacijos nešėjus vaizdavo kubeliais, stačiakampėliais - juk tai vienas prie vieno atitinka USB RAM (raktų pakabuko dydžio).
Arba robotai perprogramuojami pasukinėjant keletą varžtelių - tai vargiai įmanoma. Viskas nuo programų priklauso, o ne nuo "rankenėlių".
Sauronas - blogis, evil, etc. - ar jis turėjo tėvus? Ar labai sunki jo vaikystė buvo, kad šitoks blogas patapo? Ar galima Sauroną klonuoti?
Žiedas ("to rule them all") - ar galima to žiedo energiją indukuoti į kitą objektą?

Kelis kartus bandžiau rašyti sci-fi apsakymus, bet kai pradėdavau aiškinti kaip surėdytas kiborgas, kokie ten jo sintetiniai regeneruojantys raumenys, kiek procentų metalo sudaro kūno svorio, kokie ginklai įtaisyti į kūno organus - kad užsiknisdavau. O be šito aprašymo - būtų daug kas neaišku. Gal dėl to labiausiai ir patiko tos knygos, kur knygos pradžioje žodynėlis, kuriame nauji žodžiai, naujų daiktų/prietaisų terminai ir kita.
Gal paprastam (nemėgstančiam fantastikos) žmogui ir užtenka nuspausti mygtuką, kad iškviesti liftą. Bet man REIKIA žinoti, KAS nutinka kai tas mygtukas nuspaudžiamas.

Kaip sakoma, žvelk giliau!

Pvz.: ištaukėlė iš vieno mano nepradėto projekto:

1.6. Žodynas (žargonas)

Biomasė - eilinis žmogus.
Juodosios giljotinos - vyriausybės smogiamieji būriai, pasiema tik savo aukų galvas.
Knechtas - Vokietijoje, Austrijoje - bernas, kumetis, samdinys.
Narkopardavėjas - narkotikų platintojas.
Skydekai - šligutų apsaugininkai (knechtai).
Šligutai - atsarginių dalių (lavonų) rink?jai.
Technomasė - kiborgas.
Pardas - parduotuvė.

O čia įžanginiai žodžiai:
Kadaise buvo septyni miestai, kurie plėtėsi bei augo. Fabrikai, gyvenamieji rajonai, prekybos centrai rydavo vis naujas ir naujas teritorijas aplink miestus. Po kelių dešimtmečių miestų teritorijos susijungė ir tapo megapoliu. Kibernetikos ir robotechnikos pažanga atėmė iš žmonių darbą, kurį buvo galima patikėti droidams. Automatizavus industriją ir pramonę, be darbo liko milijonai žmonių. Ekonominis klestėjimas pasiekęs savo epogėjų lyg šiukšlių lavina nusirideno žemyn. Nuosmukio išvengė tik didžiūlės korporacijos, kurios kontroliavo visus įmanomus išteklius. Siekdamos didesnio pelno jos kariaudavo tarpusavyje dėl teritorijos. Vietoje kariuomenės samdydavo eilinius bedarbius, kurie sutikdavo imtis bet kokio darbo už nemokamą maistą bei kelis kreditus. Įsiliepsnoti pilietiniam karui neleido tik vyriausybės smogiamieji buriai - Juodosios giljotinos. Niekaip kitaip vyriausybė savo aktyvumo nerodė, o ir nebuvo žinoma jos oficiali atstovybė, nes korporacijos būtų tučtuojau atsikračiusios oficialia valdžia.

Man fantastika - išreikšti save, nors nesu fantastikos kūrėjas, esu - "analizatorius" :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 12:19 
Offline

Joined: 2003-09-22 17:30
Posts: 361
pritariu... fantastika niekas daugiau kaip tik dar viena israiskos forma (literatura , kinas, komiksai etc.).


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 13:56 
Offline
User avatar

Joined: 2002-12-19 19:00
Posts: 1132
Location: Klaipeda
Negaliu nesutikti su labai gerbtino kulturologo nuomone, kad fantastika - tai religijos atsisakiusios visuomenes tanscendencijos ir metafizikos poreikio israiska.

_________________
it's all in your head


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 14:42 
Offline

Joined: 2003-03-17 21:55
Posts: 1123
Location: Vilnius
fantastika man galva yra toks pats hobi-pomegis-laisvalaikis, kaip ir zvejyba, mezgimas ar tenisas, tik turi daugiau formu [literatura, zaidimai, kinas etc].

Gerb. Exuss pasake savo labai analitine nuomone, noreciau jam pooponuoti: ne visada reikia ieskoti gilios prasmes, kartais reikia elementariai pafantazuoti paciam. Pvz: Saurona pamote verte dirbti laukuose, o jo broliukai tuo metu zaide policininkus ir banditus...

Taigi, reziumuodamas, sakau: viskas priklauso nuo to, ko tu nori is fantastikos, kaip ja supranti ir interpretuoji: vieniems jie tyrinejimo objektas, antriems gyvenimo budas, tretiems dar kazkas.

_________________
Kentek, kazoke, - atamanu tapsi


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 15:09 
Offline

Joined: 2003-10-29 11:34
Posts: 785
SNOWCOW wrote:
Gerb. Exuss pasake savo labai analitine nuomone, noreciau jam pooponuoti: ne visada reikia ieskoti gilios prasmes, kartais reikia elementariai pafantazuoti paciam. Pvz: Saurona pamote verte dirbti laukuose, o jo broliukai tuo metu zaide policininkus ir banditus...
Oi, tikrai nereikia visada viską analizuoti ir ieškoti prasmės. Labiausiai ir mėgstų beprasmį veiksmą, jej ka :lol:
Man fantastika yra saviraiškos ir tyrinėjimo objektas. Nors turiu daug visokių klausimų ir minčių, bet persirengti elfu (ar orku) ir lakstyti po miškus vaizduojant mūšį - ne man. Bet moderniausią techniką (realiai egzistuojančią) norėčiau įsigyti. Visai patiktu šaldytuvas sakantis - "Labas rytas!" :) Pvz.: nuo devintos klasės nešioju tik elektroninius laikrodžius, ir t.t. :D
O tikrasis bėgimas nuo realybės - alkocholis, narkotikai, ir eee.. besaikis chatinimas internete :lol:


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 15:13 
Offline
User avatar

Joined: 2003-01-09 17:24
Posts: 400
Location: Kaunas
Na daug kas shiam pasaulyje gali atrodyti nereikalinga, pvz. kaip man - mada. Koks ish jos tolkas? Siuva visoki dizaineriai prabangius rubus, pavaiksto manekenes su jais ant podiumu ir jega, o gatveje vis tiek niekad su tokiais rubais nevaiksciosi :) Bet kazhkam tai idomu, vezha, kitas tenais gali save realizuoti, nors ta veiklos rushis atrodytu nenesha jokios realios naudos arba neturi prasmes, pritaikymo. O vat kai kas tegali save realizuoti dauzhydamas telefonu budeles ir kabinedamasis prie praeiviu.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2003-12-18 15:19 
Offline
User avatar

Joined: 2003-12-18 0:34
Posts: 10
Location: Vilnius
gerb. Exuss poziuris is tiesu idomus. Tiesa pasakius su panasiom problemom ir as susiduriau, bet... Jusu analitinis poziuris apsiriboja tik isorine-konstrukcine plotme. Tai be abejo labai idomu, bet "zvelgima giliau" as suvokiu kiek kitaip... Kiekvienas kurinys "nesa" savo viduje atitinkamas idejas ir vaizdinius, kitaip tariant - savo vidine erdve, kuri veikia skaitanciojo samone - atitinkamai ikrecia ten siuksliu, arba ko nors gero... :) Kai kurie SF kuriniai man primena primityvokas vesternu transformacijas.... Kam to reikia? Apskritai regis esti zmoniu, kurie raso noredami issikrauti, o po to ju "samones siuksles" siulomos skaityti man arba jums. Cia nieko nepadarysi.... Specialiai neminiu konkreciu autoriu, galu gale, tai tik mano nuomone.
Tiesa, viena geruju fantastikos pusiu - ji geba praplesti zmogaus akirati, bent trumpam istraukti ji is kasdienes rutinos. Na, tai mazdaug tas pats, kai eini gatve - tavo galvoje aibe slogiu minciu... Staiga netycia pakeli galva i virsu ir tave pribloskia dangaus vaiskumas, debesu formos... Pajunti aplinkui tokias erdves, apie kurias nei nenumanei esant... Tavosios problemos pamazu ima blankti ir blankti, nejucia imi sypsotis.....
Panasiai ne karta jauciaus perskaicius gera fantastine knyga.. Kai buvau maza, SF man taip pat dare ispudi, bet ....uzaugau... :)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 88 posts ]  Go to page 1 2 3 4 59 »

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited