Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-04-18 5:11

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page 1 2 »
Author Message
 Post subject: Sistema ?!?!?!
PostPosted: 2004-07-28 5:28 
Offline
User avatar

Joined: 2003-03-07 11:25
Posts: 567
Location: Kawnas
Ar cia mano per daug cukraus suvartojusio seniai paranoja sergancio organizmo ismyslas ar tikrai?
Visas musu gyvenimas, egzistavimas yra viena dideles gerai organizuotos sistemos reguliuojamas. Ne tai nera "matrica" ir ne kaskokia korporacija, tai kaskas gilaus, seno, antikinio. Kaskas kas musu proteviams praplove smegenis, kurie savo ruoztu plove smegenis savo, vaikams ir t.t. Mes tik varztas vienoj didelei sistemoi, kuri kuria aplink mus sienas, ribas, kuri vercia mus tinget ir stengtis. Kuri mus iskiria i aukstus ir zemus, kvailus ir protingus, gabius ir nevekslas. Sistema kuri materija iskele auksciau uz siela. Sistema kuri uzdare mus tarp sienu, ribu, kuriu mes niekad neprisiversim perzengt. Kodel mes imdami kaska turime butinai atiduoti kita, ir atvirksciai duodami visada gausime. Kodel mirstam ir gimstam, kodel mes priversti suktis sitam sumautam organizme. Kodel mes kaip didele gyvuliu banda darom taip kaip darom, kaip darem. Kodel nesugebam atsistot, o jei ir pavyksta atsistot ir sistemos nuleisti zemyn, nebandom atsistot antrakart. Kodel zmones kurie pasieke kasko, musu paprastai vadinami gabiais. Kuo jie geresni uz mane, ar tave, tik tuo kad padare, isdure sistema. Tai kodel mes nepadarom sistemos ir nedarom tai ka norim daryt.

_________________
Ne tu ne defektas tu defektuotas. (c) Gimly


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 11:33 
Offline

Joined: 2003-10-29 11:34
Posts: 785
Kiekvienas anksčiau ar vėliau susimąsto, dėl ko gyvena, koks žmonijos tikslas, kam reikia - kad žmonės darytų tai, ką dabar daro.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 13:05 
Offline
User avatar

Joined: 2002-12-19 19:00
Posts: 1132
Location: Klaipeda
Tai - auksciausio iliuminaciu lygmens projektas. :idea:
Kaip Bene Jesserit

_________________
it's all in your head


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 13:24 
Offline

Joined: 2003-03-17 21:55
Posts: 1123
Location: Vilnius
ne, cia ne iliuminaciai. Cia egzistencializmas.

_________________
Kentek, kazoke, - atamanu tapsi


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 13:28 
Ta sistema, apie kurią kalbi yra žmonių rašyti ir nerašyti įstatymai, institucijos, papročiai, religijos, tikėjimai ir įsitikinimai, mokslas bei prietarai, kuriais žmonija bando įprasminti, pateisinti, kurti bei tobulinti savo visuomenes ir bendruomenes. Tai yra pamatiniai visuomenės organizacijos klausimai, kuriuos nagrinėja visuomeniniai arba socialiniai mokslai. Yra daugybė apie tai rašiusių filosofų -- gera jų apžvalga ir turbūt vienintelė tokios apimties išleista lietuviškai yra G. Sabine ir T. Thorson. Politinių teorijų istorija, kitokiu požiūriu bet panašaus, t.y. apžvalginio pobūdžio darbas -- Heilbroner. Didieji ekonomistai (labai prieinamo stiliaus ir įdomus), o apie sociologiją -- R. Nisbet. Sociologijos tradicija. Taip pat reikia paminėti teisę, bet apie ją mažiau žinau. Lietuvių teisės teorijos klasiku laikomas M. Riomeris, o jo knygos visai nesunkiai skaitosi.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 16:32 
Offline
User avatar

Joined: 2002-12-19 19:00
Posts: 1132
Location: Klaipeda
Vabalas - o kas is tavo isvardintu dalyku negali buti dirbtinai suformuluota ir iskiepyta musu samonen taip lyg tai butu susiformave "naturaliai". Na, gal fizikos desniai. Bet vel gi - gal sitie desniai ir yra tam, kad mes kai ko negaletumem, pavyzdziui keliauti laike ar vien samones deka teleportuotis i bet kuri visatos krasta, nes musu galvose kietai iaugintas "NEGALIMA!". Apie tai gana idomiai rase Murkokas "Begstvo iz sumerek"

_________________
it's all in your head


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 17:20 
Offline
User avatar

Joined: 2003-12-03 12:55
Posts: 183
Location: Where the Angels cry...
joa jus visus rytoi pat susems ir paskelbs kaip dingusius be zinios :D

_________________
"Sometimes it is better to be swift of foot ,than strong of swordman..."
-Elven proverb
*Magic The Gathering*


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 17:24 
Tie autoriai yra mokslininkai, praėję ir atlaikę kritiką, savo srities autoritetai (nors kai kurios tų knygų, kaip apžvalginės yra labiau vadovėliai, viena netgi mokslo romanas, bet manipuliavimu faktais jų neapkaltinsi). Gal tai ir neatrodo kaip kažin kas, bet yra vienas dalykas, kuriuo šie autoriai nekelia didelių abejonių -- tai sąžiningumas metodologijos atžvilgiu. Jie tose knygose rašo apie kitus žmones, kurie bandė aiškintis tiesą apie įvairius socialinius reiškinius ir tas problemas stengėsi nagrinėti atviru protu, apie žmones, kurie stengėsi laužyti sustabarėjusios minties barjerus ir sėkmingai tą padarė. O dėl pačios metodologijos, tai prašau man parodyti atviresnį ir sąžiningesnį metodą nei mokslinis ir aš atsisakysiu to ką čia parašiau.

Aišku, tiesa yra tokia, kad kai kurios mintys, idėjos, jų konstrukcijos ir sistemos tiesiog apsėda atskirus žmones, jų grupes ar ištisas visuomenes. Taip pat, visos civilizacijos, taip pat ir mūsų, turi savo pamatinių vertybių sistemas, kurios, nors praktiniu požiūriu nevertintinos vienareikšmiškai teigiamai ar neigiamai, mokslo arba tiesos paieškų požiūriu yra žalingos kaip išankstinis nusistatymas ar šališkumas tiriamo klausimo atžvilgiu. Kita vertus ir tos pačios masinės idėjos neatsiranda iš tuščios vietos (kritika, jei taikoma visiems lygiai, yra galingas instrumentas aiškinantis klaidingas idėjas ir idėjų konkurencijoje išlieka stipriausios, kitaip tariant, adekvačiausiai atspindinčios realybę). Tačiau mokslas kaip žinių gavimo, tikrinimo ir kaupimo metodas tam ir yra sukurtas, kad tokias problemas būtų galima nugalėti. Visiškas objektyvumas empiriškai neegzistuoja, tai ideali kategorija, bet mokslo metode šis idealas yra pamatinis.

Beje, atrodo, Golemai, kiek diskriminuoji socialinius mokslus gamtos mokslų atžvilgiu.

Apibendrinant, jei ir būtų kažkoks sąmokslas neleisti žmonėms pažinti pasaulio, savo aplinkos, tai kuriems galams jiems duoti mokslo metodą, kuris visokius tokius sąmokslus kerta iš pagrindų. Orvelo aprašyta totalitarinė distopija, kad galėtų egzistuoti nepaisant prieštaravimų tarp empirijos ir "mokslo-religijos kraujomaišos" reikalavo šizofreniško mąstymo, dvimintės. Panašiai buvo ir TSRS, kur ypač socialiniai mokslai nuo to labai nukentėjo. Bet matau, kad tai labai plati tema, visko tikriausiai neįmanoma sutalpinti net į knygą, o be to, ši mano rašliava, norint viską aprėpti jau atrodo eklektiška. Žodžiu, labai įdomu, norėčiau apie tai tęsti, bet turbūt geriau dėti tašką.

P.S. :) Mokslas leidžia ir skatina kritikuoti ne tik kitokias metodologijas, bet ir save patį. Tokiu atveju pažinimo galimybes riboja tik žmogaus jutimo ir suvokimo ribos.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-28 19:15 
Offline
User avatar

Joined: 2003-10-17 22:32
Posts: 2032
Vabalas gana placiai apzvelge klasikine literatura - aciu.

Is kontroversisku (?) teoriju KazEs iskelta tema, verta pamineti "memes" http://www.memecentral.com/

Jie tenai Raimondas


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2004-07-29 11:50 
Offline

Joined: 2003-10-29 11:34
Posts: 785
Nevar wrote:
joa jus visus rytoi pat susems ir paskelbs kaip dingusius be zinios :D
Arba "Dingę dėl tam tikrų žinių" :lol:


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 14 posts ]  Go to page 1 2 »

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited