Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-03-19 7:45

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 235 posts ]  Go to page « 115 16 17 18 1924 »
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-15 16:12 
Offline
User avatar

Joined: 2004-10-14 0:07
Posts: 437
Location: Vilnius
O vat as preisingai. Pradedu prie kokio "epico" dirbti ir ze, net nematai, kaip laikas bega. Zaviuosiu senoviniais zemelapiais, kuriuose jurose pripiestu pabaisu plaukioja :) , ir siaip megstu papaisyti savo zemelapiuose, padaryti akiai malonu paveiksliuka. Tik vat del to ir produktyvumas krenta, zinant dar ir kitus dearnio ka tik paminetus svarbius akcentus: nupiesto zemelapio isgalvotos istorijos, geografijos parasymas. O dar kai zinai, kad tai hobis, kuriuom tik laisvalaikiu uzsiimi...

Bet kuriuo atveju daugiau darbu. Prisziurejau zmelapiu, pats laikas ir paciam ka sukurpti :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-15 16:26 
Offline
User avatar

Joined: 2003-07-03 11:23
Posts: 638
Location: Vilnius
dearnis wrote:
Dauguma mano darbų visai kitokio pobūdžio, nes juos sudaro ne vienas, o trys svarbūs kartografinės fantastikos komponentai:
1. Fantastlapis arba jų rinkinys - atlasas;
2. Piešinys arba piešiniai;
3. Tekstinė dalis (literatūrinis kūrinys (kūriniai), išgalvoto pasaulio enciklopedija (istorija, geografija ir panašiai).
Nu va, va. As apie tai ir kalbu. :wink: Kur tie zemelapiai su visom "dekoracijom"?
As gi irgi sutinku, kad map'as be iliustracijos ir apraso niekam netinka. Nebent lobiams ieskot.
dearnis wrote:
Dabar laukiu kuomet pagaliau tautiečiai ką nors įspūdingo parodys, nes išskyrus eskizus ir kelis gerus, bet dar nepabaigtus darbus dar nemačiau. Gal verčiau mažiau kalbų - daugiau darbų? Kritikuoti iš tiesų yra lengviausia. Geriau veikti...

Tai mes kaip ir dirbam :lol: Full speed. Man va visa Antagona perkelt is fizinio zemelapio i autentiskus pergamentus reikia. Trys zemynai! Cia tau ne juokas.

_________________
Kai aš mažas buvau, šile ožius ganiau.
Nieks manes nepažino, oželiu vadino...


Bungalo Art Gallery


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-15 17:12 
Offline
User avatar

Joined: 2005-02-19 7:11
Posts: 317
Location: Telšiai
Atrodo, Lietuvoje dabar esama vos kelių žmonių, kurie rimčiau ką nors dirba. Bungalo ir dar pora fantastų pluša prie fentezi pasaulių. Aš, regis, tik vienas apsistojau prie mokslinės fantastikos. Savo kartografinę fantastiką kuriu kiek kitaip negu kiti. Mano žemėlapiuose retai pamatysi iliustracijas. Jos kuriamos atskirai. Tekstinė dalis irgi atskira. Jei Lietuvoje egzistuotų pilnavertis kartografinei fantastikai publikuoti tinkamas portalas, žinoma, mielai įdėčiau ten pilnaverčius KF kūrinius, ne eskizus: žemėlapius su piešiniais ir tekstais - detaliais išgalvotų pasaulių aprašymais ir literatūriniais priedais - apsakymais arba didesnės apimties kūriniais. Turiu coreliu kurtų darbų, bet juos pažadėjau vienam leidiniui, dėl to jų niekur nežadu artimiausiu metu publikuoti; dabar darbuojuosi prie vatmano lapo dydžio fantastlapio, kuriamu ranka. Deja, abejoju ar greitai pavyks jį perkelti į kompą, nes neturiu tam jokių galimybių. Kita vertus nebūtų kur tokio fantastlapio su visais kartografinės fantastikai būtinais atributais patalpinti. Vien bendrasis pasaulio fantastlapis užimtų ne vieną ir ne kelis megabaitus vietos.
Kitas dalykas - nesu labai produktyvus. Anksčiau apie 1980 - 1991 n. fantastinių žemėlapių sukurdavau žymiai daugiau. Dabar per metus (ypač nuo 1999 m.) tesukuriu vos kelis nedidelius fantastlapius. Pernai iš viso nesukūriau nė vieno fantastlapio. Ir tik nedidelė dalis visų tų darbų dalis gali būti įdomi pašaliniui. Keletą darbų kūriau pagal savo nustatytus kartografinės fantastikos rėmus: (fantastlapis, piešiniai, tekstas). Tačiau ir tada susidūręs su tokių darbų publikavimo problemomis ypač vizualine "projektų" dalis taip ir liko eskizinė. Tik dalį tų darbų nepriskiriu eskizų kategorijai, nors kai kas ir gali juose pastebėti nemažai trūkumų, skuboto darbo.
Norėjau paklausti Bungalo ar jo kuriamas pasaulis tebus tik priedas prie kurios nors žaidimo sistemos, ar jis galės "funkcionuoti" kaip atskiras, savarankiškas kūrinys?
Tiesą pasakius Bungalo ir aš tarytum priklausom skirtingom "stovyklom", kurios dirba skirtingomis priemonėmis, vadovaujasi skirtingais principais, turi skirtingas vertybes. Štai dėl ko kyla tokie nesutarimai kalbant apie įvairius su KF susijusius dalykus.
Dar vienas paaiškinimas: šią temą užvedęs De arnis ir Dearnis vienas ir tas pats asmuo. De arniu buvau, kai čia laisvai galėjo rašyti ir neregistruoti asmenys. Kai buvo paskelbtas ultimatumas, niką šiek tiek "modifikavau".

_________________
Projektas www.fantastika.webnode.com - visiems, kas neabejingi Lietuvos fendomo praeičiai.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-15 18:38 
Offline
User avatar

Joined: 2003-07-03 11:23
Posts: 638
Location: Vilnius
dearnis wrote:
Turiu coreliu kurtų darbų, bet juos pažadėjau vienam leidiniui, dėl to jų niekur nežadu artimiausiu metu publikuoti...
Tas leidinys tobiš Raganos? :wink: Pasimatysim ten.
dearnis wrote:
Tiesą pasakius Bungalo ir aš tarytum priklausom skirtingom "stovyklom", kurios dirba skirtingomis priemonėmis, vadovaujasi skirtingais principais, turi skirtingas vertybes. Štai dėl ko kyla tokie nesutarimai kalbant apie įvairius su KF susijusius dalykus.

Na jei SF ir Fentezi skirtingos stovyklos, tai tada taip. Nors tiesa pasakius anksciau, kol dar nezinojau kas yra RPG, tai SF tematika irgi turejau "savo nuosava galaktika". Bet ne tame esme. Skiriasi ir principai ir vertybes. Del darbo priemoniu, nesutiksiu. Kompas, piestukas. Vartojam tuos pacius. Darbo rezultatas - planas, tekstas, vaizdas - tas pats. Va paskirtis, tai jau kitas klausimas.
dearnis wrote:
... ar kuriamas pasaulis tebus tik priedas prie kurios nors žaidimo sistemos, ar jis galės "funkcionuoti" kaip atskiras, savarankiškas kūrinys?
Jep, cia turiu pasakyti, kad Antagonas (jis beje, jau sukurtas ir dabar tik slifuojami atskiri komponentai) yra skirtas zaidimui. Tik jis ne priedas, o pagrindas. Pati zaidimo sistema, kolkas aktuali tiek, kad daugumos personazu ar specifiniu monstru fiziniai duomenys pateikti pagal viena sistema, bet adaptuoti galima betkokiai.
Kaip atskiras kurinys, jis matyt butu idomus tik tau, dearni. Nes kol nera setingo, konkretaus veiksmo, tai visa kas yra sukurpta, atrodo kaip padriki darbai. Ir tik zaidimo metu, kai vystosi kazkoks siuzetas, kazkuriam regione atsiranda visi papildomi elemetai.
Tarkim, "sielininku" daina, kaip atskiras literaturos kurinys - nieko vertas. Bet zaidime, jis yra folkloro elemetas. O tuo budu ir to krasto istorija.

Galiu va pavardint Antagono sudedamasias dalis:
Zemelapiai:
Fizinis pasaulio zemelapis (jo nuoroda buvau idejes);
Politinis pasaulio zelemapis;
Rasinis pasaulio zemelapis;
Regioninis Agono zemelapis (zemynas kitoj pasaulio pusej);
8 a la autentiski karalysciu zemelapiai (dar 6 truksta);
Keletas regioniniu fiziniu zemelapiu didesniu masteliu;
Miestu planai (tie kurie kolkas buvo reikalingi zaidimui);
Keli situaciniai planai vietovems.
Rasliava
Bedras regiono aprasymas;
Religiju pasiskirstymas;
Trumpi karalysciu aprasymai (valdymo sistema, sostine, valdovas, istekliai pagal regiona, specifiniai duomenys);
Specifiniu (ne sistemos) monstru aprasymai (legendos ir sistemine statistika);
Keletas legendu, mitu is skirtingu regionu;
Truputis folkloro (dainos, religiniu apeigu tekstai);
Kelios izdininku ataskaitos, istraukos is tvirtoviu metrasciu ir pan.
Piesiniai
Visi aprasyti miestai, monstrai, iskirtu vietoviu vaizdai, specifiniu situaciniu objektu atvaizdai, heraldika (zodziu viskas, kas buvo reikalinga zaidmui).

Kaip ten bebutu egzistuoja Antagono istorija iki datos: 659 metai P.D.M. Nuo 659 metu P.D.M. vasario men. viena grupe zaide vienam regione. Nuo 666 metu P.D.M. rugsejo men. kita grupe zaide kitam regione.
Nuo 667 metu P.D.M anksciau mineta grupe paliko savo veikejus ir pratese veiksma su kitais. Kas ir nuo kurios datos zais toliau, nezinau, bet siu kompaniju veiksmai, jau pakoregavo tam tikru ivykiu eiga Antagone ir dabar kas bevyktu vistiek viskas vystosi savaime. As tik ziuriu :wink: ir toliau paisalioju viska, kas buvo iki tos datos, kol neprasidejo zaidimai.

_________________
Kai aš mažas buvau, šile ožius ganiau.
Nieks manes nepažino, oželiu vadino...


Bungalo Art Gallery


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-15 18:42 
Offline
User avatar

Joined: 2003-07-03 11:23
Posts: 638
Location: Vilnius
A! Pamirsau prideti, kad yra ir taip vadinamieji hot spots. Tai tokie butini zaidimu pasaulio taskai, del kuriu visi adventureriai eina is proto ir pasiryze galvas padet, kad tik ten nusikastu. Tipo lobynai, artefaktai ir kitokia belibirda.

Bene svarbiausias daiktas fentezi pasaulyje :wink:

_________________
Kai aš mažas buvau, šile ožius ganiau.
Nieks manes nepažino, oželiu vadino...


Bungalo Art Gallery


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-15 20:47 
Offline
User avatar

Joined: 2005-02-19 7:11
Posts: 317
Location: Telšiai
Bus be galo įdomu ateityje bent akies krašteliu pamatyti ir pavartyti galutinį visos sistemos variantą, žinoma, jei jis pasirodys virtualiame arba popieriniame pavidale. Nesu fentezi priešininkas, todėl domiuosi viskuo, kas yra artima kartografinei fantastikai, siejasi su šiuo dalyku. Bet grynoji kartografinė fantastika skiriasi nuo žaidimų sistemų tuo, kad ji yra savarankiškas meninis kūrinys, o ne kaip žaidimas arba priemonė žaisti. Pasaulyje tokios KF labai maža arba iš viso, galima sakyti, beveik nėra. Daugelis internete matytų kartografinių - fantastinių darinių tėra žaidimams adaptuotos konstrukcijos. Tam tikra išimtis pagal knygas sukurti pasaulių fantastlapiai su visais būtiniais priedais. Geriausias pavyzdys, žinoma, tikslus ir detalus Tolkieno pasaulis. Tačiau ir jie, išėmus iš konteksto, beveik "neišgyventų", atrodytų svetimi, nepilnaverčiai. Kitas dalykas, kai žemėlapiai, piešiniai ir tekstinė dalis yra LYGIAVERČIAI.
O dėstydamas mintį apie skirtingas priemones turėjau omenyje ne vien fizines darbo priemones. Pavyzdžiui, tu ir kiti mėgstantys kurti fantastinius žemėlapius, neabejoju, neretai perimate idėjas ir atlikimo manierą, būdingą senoviniams žemėlapiams. Savo darbuose senovinių atlasų nemėginu pamėgdžioti, jais sekti. Mano idėjų šaltiniai visai kiti. O fizines kūrimo priemones naudoju, žinoma, panašias kaip ir visi kiti fantastlapių kūrėjai: virtualias ir tradicines piešimui skirtas.
Kažkada domėjausi žaidiminiais fantastlapiais, tačiau pats šioje srityje beveik nieko nesukūriau. Išliko keli nedideli žemėlapiai, patalpų planai, kūriau bet iki galo neišplėtojau "Karių ir magų" analogą "Stalkeris". Ir apie Bungalo minimus taškus išgalvotame pasaulyje kuo puikiausiai suprantu.

_________________
Projektas www.fantastika.webnode.com - visiems, kas neabejingi Lietuvos fendomo praeičiai.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-17 19:21 
Offline
User avatar

Joined: 2005-02-19 7:11
Posts: 317
Location: Telšiai
Ką tik iš kaimo, kur pradėjau visą savo fantastikos mėgėjo veiklą, parsivežiau visus pirmuosius savo fantastinius žemėlapius. Dalis jų yra kartografinės fantastikos žaidimų "arenos", kur du ir daugiau žaidėjų grafiškai pavaizdavo savo sukurtų valstybių evoliucijas. Tai fantastlapiai, sukurti po 1980 m. Fantastlapiuose, kurie iš esmės tera tik eskizai, pavaizduoti įvairūs kariniai veiksmai, istoriniai sukurtų valstybių pokyčiai. Radau ir seniausius du savo sukurtus fantastinius žemėlapius, kai Lietuvoje niekas nežinojo, kas yra kartografinė fantastika. Jei kam įdomu tuos eskizus galesiu ateinancia savaite imesti kur...
Taip pat radau seniausia kartografinės fantastikos žaidimo "lentą" (jos dydis pustrečio vatmano lapo). To žaidimo taisyklės iš dalies priminė šachmatus, tačiau buvo gerokai sudėtingesnės. Žaidėjai galėjo ne tik "ėjimus" atlikti, bet savose teritorijose rūpintis valstybių pramone: žaliavų gavyba, laivyba, kitu transportu ir apskritai politika, rūpintis savo piliečiais. Pirmas toks žaidimas Lietuvoje buvo sukurtas 1987 metais. Iki tol 1985 buvo sukurtas Europos žemėlapis, kuriame vyko antrojo pasaulinio karo kovos pagal panašias taisykles. Senesini su kartografine fantastika susiję kurti žaidimai Lietuvoje buvo sukurti apie 1984 m.
Sudėtingus fantastinius žemėlapius su visais būtinais KF priedais taip pat turiu. Kadaise su draugu (1990 m.) kūrėm atskirą pasaulį. Kai draugo fantazija "atvėso" reikalo ėmiausi vienas. Sukūriau atskirų regionų fantastlapius, aprašiau 1000 metų laikotarpio to pasaulio istoriją ir sukūriau atskirų regionų geografiją. Parašytas kiek mėgėjiškas 3 dalių fantastinis romaniūkštis, kurio veiksmas plėtojamas tame pačiame išgalvotame pasaulyje. Šiuo metu senus eskizinius fantastlapius pradėjau apdoroti kompiuteriu. Ateityje, manau, juos įdėsiu kur į internetą. Reikia tik laiko...

_________________
Projektas www.fantastika.webnode.com - visiems, kas neabejingi Lietuvos fendomo praeičiai.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-06-18 19:49 
Offline
User avatar

Joined: 2005-02-19 7:11
Posts: 317
Location: Telšiai
Įdedu vieną senų savo darbų - nedidelį išgalvoto pasaulio žemėlapį - originalą: http://img108.imageshack.us/my.php?imag ... a128ck.jpg
Po kelių dienų įdėsiu tą patį regioną apdorotą su kompu.
Tai tik dalis ivairiapusiškai išnagrinėto pasaulio.

Vienas iš Žanetos Gasytės kartografinės fantastikos eskizų:
http://img237.imageshack.us/my.php?imag ... os23dl.jpg
Ryškus "mano mokyklos" pavyzdys

_________________
Projektas www.fantastika.webnode.com - visiems, kas neabejingi Lietuvos fendomo praeičiai.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-07-01 23:45 
Offline
User avatar

Joined: 2005-02-19 7:11
Posts: 317
Location: Telšiai
Naujų ir "archyvinių" fantastlapių dar nesiskubinu įdėti, nes, regis, nėra susidomėjusių jais. Kam gaišti kitų brangų laiką...

_________________
Projektas www.fantastika.webnode.com - visiems, kas neabejingi Lietuvos fendomo praeičiai.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-07-02 9:48 
Offline
User avatar

Joined: 2005-09-24 23:08
Posts: 1449
Location: Vilniaus kaimas
dearnis wrote:
Naujų ir "archyvinių" fantastlapių dar nesiskubinu įdėti, nes, regis, nėra susidomėjusių jais.
visada faina paziuret. Tad jei nesunku...

p.s. gal kada nors isidrasinsiu ir i savo juodrastini "Miriljos" zemelapi numesiu. Tiesiog toks idejinis pasaulis... kadanors... bet ne siandien nes laiko nera...

_________________
I've seen your version of sanity. It bores me.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 235 posts ]  Go to page « 115 16 17 18 1924 »

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited