Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-04-18 11:10

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 31 posts ]  Go to page « 1 2 3 4 »
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 3:56 
Offline
User avatar

Joined: 2003-10-17 22:32
Posts: 2032
Na va bus naujas Darpos konkursas ir vairavimui be vairuotoju miestuose (kol kas ne Vilniuje 13:00 :P ) http://www.darpa.mil/grandchallenge/index.asp

Siandien buvau praejusio Grand Challenge 2 ir 3 vietos laimetoju is Carnegie Mellon universiteto paskaitoje. Buvo gana idomu, bet pasirodo, kad technika, panaudota Grand Challenge, lengvai neperkeliama i miesta, kur yra kelio zenklai, judantys automobiliai ir panasiai. Grand Challenge daugiausia demesio buvo skirta nepervaziuojamu kliuciu, tokiu kaip akmenys ar praraja, suradimui. Urban Challenge bus daug daugiau orientuota i kelio zenklus, kitas masinas ir pan. Ziuresime, ka studentai sugebes igyvendinti per metus.

Beje, pasirodo jau yra buves eksperimentas, kur automobilis pervaziavo per JAV nuo pakrantes iki pakrantes praktiskai nevaldomas zmogaus. Deja, tas 1-2%, kai ji reikejo valdyti zmogui ir yra pagrindine problema...

Man labiau patiktu R2D2 Raimondas


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 12:23 
Offline

Joined: 2006-07-08 15:28
Posts: 285
Location: Klaipeda
shienpjovys wrote:
Hakeriai valdys pasauli :lol:
tu galvoji seipsau i informatika stojau :D

seip yra ir eksperimentines sistemos automobiliams kuriam nereik nei virtualiu begiu nei ka paleidi i mishka ir jos ishvazhiuoja zhinoma negreit bet ishvazhiuoja, tai pasiekiama kai jos "darosi" vietoves 3d zemelapi ir ji analizuoja, ten jau nebera vien tik nustatymai atstumu iki kliuchiu, kai antra kart paleidi i ta pati mishka mashina pagal medzhiu ishsidestyma ir pan "supranta" kurioj vietoj yra tame jos padarytame zemelapyje ir daug kartu greichiau randa kelia, tai pachios vazhiuojanchios mashinos manau bus zhymiai grei chiau nei po 30 metu, ir sprendzhiant pagal naujesnius atradimus gali but kad tada ju ir nebreiks :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 13:38 
Offline

Joined: 2004-10-28 16:49
Posts: 1858
Location: Kaunas
Kažkur skaičiau jumoristinį fantastinį apsakymą apie robotų entuziastų rengtą ekspediciją į Marsą. Mintis buvo tokia: žmogus nafik kosmose nereikalingas viską gali ir turi atlikti robotai ir kompai. Ir ten siuntė mažą tyrinėjimų moduliuką.
Tai mintis buvo tokia: pirma ekspedicija nepavyko dėl to, kad nusileido modulis berods kažkokioj duobutėj, kurios kraštai buvo nestandartiškai statūs, kad jis sugalvotų kaip išrėplioti. Jo gelbėjimo robotukas patyrė pravalą dėl to, kad audra pripūtė akmenuką prie modulio durelių ir visureigis negalėjo išskleisti važiuoklės. Po to buvo dar serija nesklandumų, kol galų gale turėto patyliukais siųsti žmogų, kuris sprigtu numušė akmenuką nuo durelių ir viskas pavyko sėkmingai :)

Manyčiau kol kas nereikia būkštauti, kad artimiausiu metu vairuotojų nebereikės :)


Top
   
 Post subject: uhu
PostPosted: 2006-12-08 14:46 
Offline
User avatar

Joined: 2004-02-26 14:30
Posts: 1236
Location: Kaunas
Pjovejas wrote:
...Manyčiau kol kas nereikia būkštauti, kad artimiausiu metu vairuotojų nebereikės :)
Artimiausiu metu tai reikes ir vairuotoju ir slaugytoju, ir daugybes zhemos kvalifikacijos darbininku... Klausimas (futurologai ji seniai jau "zhiaumoja"), ar ju reikes po kazhkiek tai metu, kai robotu kokybe ishaugs, o ju savikaina nukris?
Tiesa sakant, idomu, ar ishties pakils nedarbo lygis ir, jei kils, kiek kils. Taip, zhinoma, daugybes pasmerktu ishnykti profesiju vieta uzhims kitos - naujos mums... bet yra tam tikra riba. Riba, kuria lemia dalies piliechiu sugebejimai, darbingumas, etc... Dabar jie gali rasti specifiniu igudzhiu (kad ir vairavimas) ar mazhiau kvalifikacijos reikalaujanti darba, kuris atejus "robotu erai" taps deficitu.
Taigisssssssss...

_________________
To hold a pen is to be at war. --Voltaire


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 15:04 
Offline
User avatar

Joined: 2006-01-11 1:24
Posts: 39
Location: Kaunas
Na piesiant ateiti su robotais, tai praktiskai visi zmones bus be darbo, robotas, jei jis tures pakankama dirbtini intelekta, tai tikrai pralenks zmogu visose srityse, ji sgali dirbti istisus metus (isskyrus kai sugedes), moketi jam praktiskai nereikia, tik energetiniai istekliai. Tada pinigu verte turetu isvis kristi, nes niekas ju netures nedirbdamas (na nebent socialines pasalpos isaugs). O jei robotai bus zmoniu valdomose rankose, tai manau padides chaosas tarp zmoniu, na panasiai kaip su masinio naikinimo ginklu.

O siaip noreciau kad ir po dvidesimties metu galeciau nusipirkti masina su mechanine pavaru deze, bei pedalais ir vairu, kad galeciau pasijausti vairuotojas ir valdantis pats situacija keliuose, bei jauciantis vaziavimo bei vairavimo malonuma. :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 15:07 
Offline

Joined: 2002-12-19 22:42
Posts: 2976
Quote:
Tada pinigu verte turetu isvis kristi, nes niekas ju netures nedirbdamas (na nebent socialines pasalpos isaugs).
Nesupratau minties.

_________________
We never tire of looking at each other
Only the mountain and I


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 18:06 
Offline

Joined: 2006-07-08 15:28
Posts: 285
Location: Klaipeda
na mano supratimu jis isivaizduoja kad jei nebus dirbanchiu nereiks jiem algu moket ir tipo babkes bus nereikalingos :D

optimistishkos svajones :D

kazhi ar pinigai greit ishnyks tai reiktu milzhinishko pramones perversmo kuris leistu ish bet ko padaryt betka (nano ir piko technologijos) ir jos bus prieinamos kiekvienam tai bent kokius 200 metu teks dzhiaugtis pinigais, bet tada gal po tu 200 metu sutiksim kitas protingas butybes su kuriuom bizniaut vel reiks pinigu nors ir kitokia forma taip kad pinigai liks visiem laikam :) nebent zhmonija ishnyks.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 19:07 
Offline
User avatar

Joined: 2003-10-17 22:32
Posts: 2032
OT: Vis delto idomu, kad fantastai, kurie IMHO turetu svajoti apie ateities technologijas pasirodo besa didziuliai luditai (anti-technologai). Imeti ka nors apie technologijas, kurios atrode kaip fantastika, o visi pradeda "ne, tai baisu", "tuoj nuhackins", "darbo vietu nebus", "robotai uzkariaus", "o as noriu pestute i darba vaikscioti 20 kilometru per sniega". :evil: :evil:

Cia turbut turetu eiti i "kas yra fantastas" tema.

Fantastas - tai tas, kuris bijo ateities Raimondas


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2006-12-08 19:19 
Offline

Joined: 2004-10-28 16:49
Posts: 1858
Location: Kaunas
O ką ten Vonegutas rašė berods "Pianoloje" apie tokią mašinų ateitį? ganėtinai depresuojantis vaizdelis buvo.

Raimondui: o fantastas būtinai turi džiaugtis ir laukti visų prifantazuotų dalykų? O gal jis dar turi teisę pafantazuoti ir apie neigiamus aspektus? :)


Top
   
 Post subject: pasikalbesim
PostPosted: 2006-12-08 22:19 
Offline
User avatar

Joined: 2004-02-26 14:30
Posts: 1236
Location: Kaunas
Prie tos pachios temos - neseniai ishbandyta sistemele, kurios deka automobiliai gales "bendrauti" tarpusavyje. Aishku, "pasikalbes" apie jiems aktualias temas: avarijas, ruka...
Quote:
Cars that talk to each other

In the near future, motorists will be able to detect danger even if it lies around the next bend or over the horizon.
DaimlerChrysler and their technical partners have conducted field tests of the 'WILLWARN' (Wireless Local Danger Warning) European research project.
During the course of this test, five vehicles equipped with WLAN (Wireless Local Area Network)- based radio technology used the 'Car-2-X Communication' system to radio details of critical situations detected by their on-board sensors - fog, black ice or obstacles on the road such as broken-down vehicles - to following cars.
Toliau...

Vasiljevo "Laukiniu sunkvezhiniu medzhiokle" pamenat? :lol:

_________________
To hold a pen is to be at war. --Voltaire


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 31 posts ]  Go to page « 1 2 3 4 »

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited