Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-03-29 17:46

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 311 posts ]  Go to page « 121 22 23 24 2532 »
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2007-11-12 13:50 
Offline
User avatar

Joined: 2004-04-22 18:10
Posts: 766
Location: didelis
Espada wrote:
2. Kadangi neesu labai linkes naujoms pazintims, o zaist aplink mane yra pakankamai zmoniu. Kaip jus patys pradejot GM'asteriaut? Surinkot chebra ir sakot: dw as dabar busiu dievas? ar is pro mokinotes? :?:
bandymai su giminimes, artimaisais ar gyvuneliai yra uzdrausti Zenevos konvencijos ir gyvunu teisiu aktyvistu... :)

o jei rimciau, tai jei tavo "chebra" nesidomi ir/arba nenori RPG, tai juos prisnekinti imanoma. Bet... pirmas blynas dazniausiai buna ne koks (o kai kompanija nesuinteresuota, tai dar ir labai nekoks). Todel paskui prisnekinti tuos pacius asmenis zaisti dar karta... :roll: Jei yra abipusis noras, tai gali gautis visai gerai ar bent jau bus noras pakartoti.

As siulau daryti taip - pasiskaityti apie kazkokia sistema (DnD ar GURPS); pabandyti meistrauti savanoriams; sudalyvauti fiestoje ir paziureti kaip PRO meistrauja TA sistema; pasdaryti isvadas. :)

ir nepradek nuo campeignu skirtu 5 metams realaus laiko... geriau 1-2 sesijos.

_________________
Exposed, maybe, to a little Communist Propaganda. Briefly.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2007-11-12 14:44 
Offline

Joined: 2002-12-19 22:42
Posts: 2976
Aš pradėjau meistrauti visiems aplinkiniams ir nebuvo nei vieno, kuriam tai nepatiktų (literally) :) Tarp "aplinkinių" tuo metu buvo visokių, pradedant augančiais forsais ir baigiant hm šiaip jaunaisiais intelektualais :) Universalus dalykas tas RPG... Man tada buvo apie 13-14 metų, o vyriausiems žaidėjams gal 17-18.

_________________
We never tire of looking at each other
Only the mountain and I


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-21 20:12 
Offline
User avatar

Joined: 2007-08-15 15:02
Posts: 31
Su draugais žaidėm vieną no-system RPG ir užsikabliavom. Buvo geras, geras scenarijus ir etc., bet dabar nelabai yra kas sumeistraus normalų, pagal Dungeons and Dragons sistemą (kol kas pagal tokią susitarėm :)), tai aš apsiėmiau daryt, nes iš jų esu daugiau fantastikos apsiskaičiusi. Noriu paklausti, kaip parašyti gerą scenarijų? Galvoji, galvoji ir nesugalvoji :) Viename forume (KM) šia tema buvo atidaryta diskusija. Ten klasuti nelabai galiu - ne apie KM visgi - tai klausiu čia. Niekad nemeistravau tokio daikto kaip RPG, tai gal padėsit kas? :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-21 21:57 
Offline
User avatar

Joined: 2005-09-24 23:08
Posts: 1449
Location: Vilniaus kaimas
na, mano intensyviai subjektyvia nuomone, klausimas "kaip parašyt gerą scenarijų" intensyviai panašus į klausimą "kaip parašyti gerą knygą" arba "kaip susukti gerą filmą".

Žiūrint kokio "gero" reikia.
Su užsikabliavusiais draugais geras scenarijus gali labai apsijuokti platesnėlesiuosne vandenyse, ar atvirkščiai.

Nors nesu perdaugiausiai patyręs galiu porą variantų pabandyt pasakyt:


1. Na, iš vienos pusės pradžiai galima, jei "daugiausiai apsiskaičius" paimti knygą, kurios neskaitę nei vienas kitas iš kompanijos, paimti patikusią vietą, pagalvoti kaip viską adaptuoti į dnd (dnd ten buvo?) ir pravažiuoti tą momentą. Su didesniais - mažesniais nukrypimais nuo siužeto ir interpretacijom.
(prie šito dar yra variantas paiimti knygą, kurią skaitė visi)

2. Gali būti, (nors tikrai ne faktas) jog tiktų mega work variantas. Sugalvojam kokią nors teritoriją, pripildom ją gyvybės (teritorija - visas naujas kontinentas, šalis, kaimas ar tiesiog didelė šventykla. čia nuo norų ir mąstų priklauso) ir kuriant + baigus mąstom "kas gi čia tokio galėjo vykti ir kodėl, kaip tęstųsi, kur nuvestu". Toks scenarijus remtųsi į pasaulį ir jo klaidas vietomis galėtų užpldyti sukurtas pasaulis/teritorija.

3. Galimas, ir galbūt, rekomenduotinas, bandymas pirma susikurti veikėjus. Kai bus visi veikėjai, tada atsisėsti ir loginėmis gijomis jungti pinti ir rišti į galvą šovusias idėjas. Gali gautis visai nieko ir geriausiu atveju kiekvienas žaidėjas tokiame scenarijuje jausis special ("matai, tas pagrindinis blogiukas prieš penkiolika metų mirtinai įžeidė mano tėvą" "bet tai, jog jis plikas, o mano senelis sukūrė formulę plaukų augimui matyt ir buvo priežastis, kodėl ir mane, o ne tik tave jis puolė?" ir pan...)
3.2. Veikėjai kuriami kartu su scenarijum ir daromas stumdymasis iki idealaus dalyko.

4.Main points variantas. Pasirašom krūvą visokių siužeto taškų, kurių negalima išvengti/tokių taškų medį pasipaišom ("jei eis į kairę, ant galvos užkris užkeiktas vazonas, nes blopgasis burtininkas buvo dešiniųjų pažiūrų ir jo visuose labirintuose reikia eiti į dešinę pusę") Kai turim tokį medį, pamažu galima pinti smulkmenas, veikėjus ir visą kitą. Dažnai iš tokio siužeto niekas daugiau be tam tikrų taškų ir nesigauna, o kelionės nuo taško A iki taško B suimprovizuojamos.

5. Idėjinis variantas. Kartais pabundi naktį ir supranti "Visgi vakar matytas filmas jėga - ten vienas žmogelis šakute mirtinai užbadė kitą, reikėtų pabandyt tai į žaidimą įkišt". Tada sėdima per naktį ir galvojama ką čia pritempti, kad šitą panaudoti. Aišku idėja nebutinai durna ir tokia konkreti kaip pavyzdyje, galima sugalvoti, apėmus įkvėpimui, jog nukopijuosim lemties žiedą, pavadinsim jį "The Apyrankė Of Doom" ir padarysim jį pagrindiniu siužeto varančiuoju ratu.

6. galima viską sujungti ir gaminti scenarijų naudojantis visai aukščiau ir žemiau paminėtai būdais.


O kaip mes atskirsim ar scenarijus geras?
Čia - pagrindinė problema - kaip ir rašytojas/ja niekada negali žinoti ar parašei gerai ar blogai (na, kai kuriem sekasi ir tai jie jaučia, bet aš negaliu to pasakyti) taip ir scenarijus, prie kurio dirbta metus, gali pasiropdyti neįdomus ir blogas. Maksimaliai išbaigti scenarijaus viestiek neįmanoma, nes scenarijus visada gali būti sugadintas vienos-dviejų didelių klaidų ir susipainipojimų.
Galbūt reiktų stengtis pasiekti tobulybę kokioje nors scenarijaus dalyje, ar stengtis, jog jis būtų visapusiškas ir pan.

Tikiuosi, nors pora sakinių buvo samonė.

_________________
I've seen your version of sanity. It bores me.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-21 22:28 
Offline
User avatar

Joined: 2008-02-23 14:48
Posts: 11
XXIcentury wrote:
2. Gali būti, (nors tikrai ne faktas) jog tiktų mega work variantas. Sugalvojam kokią nors teritoriją, pripildom ją gyvybės (teritorija - visas naujas kontinentas, šalis, kaimas ar tiesiog didelė šventykla. čia nuo norų ir mąstų priklauso) ir kuriant + baigus mąstom "kas gi čia tokio galėjo vykti ir kodėl, kaip tęstųsi, kur nuvestu". Toks scenarijus remtųsi į pasaulį ir jo klaidas vietomis galėtų užpldyti sukurtas pasaulis/teritorija.
Reiks kada sia ideja isbandyt, kai nuspresiu pradet meistraut pagal nauja sistema


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-21 23:08 
Offline
Raudonoji kolegija
User avatar

Joined: 2002-12-11 22:31
Posts: 910
Location: Vilnius
Nimrodel wrote:
Noriu paklausti, kaip parašyti gerą scenarijų? Galvoji, galvoji ir nesugalvoji :) Viename forume (KM) šia tema buvo atidaryta diskusija. Ten klasuti nelabai galiu - ne apie KM visgi - tai klausiu čia. Niekad nemeistravau tokio daikto kaip RPG, tai gal padėsit kas? :)
jei jau nesi niekada meistravusi RPG, o ir zhaidusi tik karta-kita paprashchiausias variantas yra parsisiusti oficialius scenarijus ish interneto. ten jau viskas paruoshta ir paaishkinta. yra visa serija (berods 5) scenarijai veikejams nuo 1 lvl. ten zhinoma hack&slash didzhiumoje, bet pradzhiai kol apsiprasi su sistema ir isivazhiuosi, bei shiek tiek to roleplayingo paragausit tai manau pats tas bus. pavadinimu nepamenu, bet google manau rasi pavadinimus nesunkiai.
imho tik pradejus zhaisti ish karto pulti super puper mega scenariju ir pasauli jam tikrai nera protinga - ideasi daug darbo, o zhiurek nieko nesigaus ar zhaidejams visai nepatiks. paskaityk komercinius cenarijus ir pasizhiurek kaip ten viskas padaryta, bandyk daryti kazhka panashaus, pakeisdama tai shen tai ten ir zhiurek kas gaunasi. su laiku atsiras daugiau praktikos ir galesi ramiai sukurta kazhka gryna isavo. svarbiausia kantrybe ir daug noro ;)

_________________
"Dead is dead. Parts are parts. Dead guys is parts" - Ripperjack


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-22 1:07 
Offline
User avatar

Joined: 2002-12-13 20:57
Posts: 1410
Location: Vilnius
Gambler wrote:
jei jau nesi niekada meistravusi RPG, o ir zhaidusi tik karta-kita paprashchiausias variantas yra parsisiusti oficialius scenarijus ish interneto.
:handshake: Būtent.
Nepradėkite meistravimo nuo mega-pasaulių kūrimo ir epinių trejus metus trunkančių campaign'ų planavimo juose, tikrai neapsimoka (aš žinau, aš, kaip ir daugelis, pradėjau būtent nuo to :D).
Internete yra daugybė gerų scenarijų. Vieną kitą kažko vertą gali atkapstyti ir lietuviškuose RPG scenarijų almanachuose (kreipkis į Shizzar). Ir bemeistraudama svetimus scenarijus lauk, kol staiga pajusi idėją. Va tada gaudyk ją už uodegos ir bandyk iš jos išspausti kažką padoraus. Be to, su meistravimu ateina ir supratimas, kas veikia, o kas ne. Nes kol nėra patirties labai sunku prognozuoti, kaip gali elgtis žaidėjai vienoje ar kitoje situacijoje, kas jiems bus įdomu, o kas privers žiovauti, kokius kabliukus jie praris, o kokių nepastebės.

_________________
„Ne tik levas GM, bet ir kaip zmogus gajdys“ (c) gre


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-22 11:26 
Offline
User avatar

Joined: 2004-01-28 13:33
Posts: 1224
Location: Vilnius
Jei netingi, tai gali pasiskaityti dar visokiausių patarimų internete. Tačiau dažniausiai jie tik įkiša naujoką į rėmus. Geriausia jamti, kad ir "Lietuviškų scenarijų almanachus" ir meistrauti. Kuo daugiau meistrausi, tuo greičiau rasi savo būdą :) Na ir žinoma padėtų pažaidimas pas patyrusius meistrus. Pamatytum, kaip jie ką daro. Kas tau patinka, o kas ne ir pan.

Čia va linkas į vieną iš on line patarimų portalų :)


http://www.theharrow.com/rpg/index.html

_________________
The cake is a lie


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-22 13:24 
Offline
User avatar

Joined: 2007-09-17 17:01
Posts: 200
Prie visko, kas čia jau parašyta, pridėsiu tik kelias mintis.
GM'inimas kaip seno motociklo užvedimas, iš pirmo karto vargu ar pavyks :) Net kai už nugaros daug metų patirties, vis tiek garantijos nėra :)

Tai pirmas dalykas - nesiparint jei kažkas nepavyko ir rankų nenuleist. Anksčiau ar vėliau atsiras jausmas ko reikia ir viskas įsibėgės.

O jei konkrečiai apie gerą scenarijų, tai net jei aš manau, kad DiCaprijo - geras aktorius, man jis vis tiek nepatinka :) Taip ir su scenarijais. Nepamiršk, kad tavo auditorija - tavo žaidėjai ir scenarijaus gerumą vertina jie. Jų norai, pomėgiai, nuogastavimai - tavo geriausi įrankiai. Jei scenarijus kabins jų ambicijas, sukels emocijų - tai bent pusė sekmės garantuota.

Tai jei pradėsi meistravima nuo jau parašytų scenarijų, nuo manes tau patarimas, būk pasiruošus jį keisti pagal poreikį. Daryk tą drąsiai, tarp sesijų sugalvosi kaip atitaisyt visą bardaką kurio tie keitimai privirė :)

ai, ir vos nepamiršau, auksinė taisyklė (bent jau man). Niekada nesitikėk, kad žaidėjai perpras tavo scenarijaus vingius. Būk pasiruošusi jiems atsakymus pateikti sukramtytus. Žaidimas netaps įdomesniu jei žaidėjai valandą buku žvilgsniu spoksos į tavo pateiktą mįslę. Kitą vertus, žaidėjai kartais nustebina sumastę sprendimus, kurių GM'as nei nesapnavo. Tokiu atveju neslopink iniciatyvos, tegu žaidėjai džiaugiasi savo pergale. Atsigriebt visada spėsi :D

Jo, prirašinėjau aš čia. O trumpai tariant, tai norėjau pasakyti, kad geras scenarijus tai toks, kurio mėgausis tavo žaidėjai. Prieš pradėdama, gali su jais apie tai ir pakalbėti. Jei ne, stebėk žaidėjus žaidimo metu. Daryk išvadas ir kitos sesijos scenarijų modifikuok atitinkamai.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-04-22 17:26 
Offline
User avatar

Joined: 2007-08-15 15:02
Posts: 31
Dėkui :)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 311 posts ]  Go to page « 121 22 23 24 2532 »

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited