Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-03-29 3:04

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 20 posts ]  Go to page 1 2 »

Kodėl nesiunčiate savo lit. fant. kūrinių į fantastika.lt?
Manau, jie per prasti 37%  37%  [ 10 ]
Manau, jie per geri 4%  4%  [ 1 ]
Bijau nekonstruktyvios kritikos 15%  15%  [ 4 ]
Nežinau apie tokią galimybę 22%  22%  [ 6 ]
Dedu į savo asmeninį tinklapį ar kitas svetaines 22%  22%  [ 6 ]
Bijau, kad nepavogtų - pirma geriau ant popieriaus išspausdinti... 0%  0%  [ 0 ]
Total votes: 27
Author Message
PostPosted: 2008-07-19 12:35 
Offline
User avatar

Joined: 2004-01-30 18:20
Posts: 774
Location: Vilnius
ši apklausa skirta būtent tiems, kurie rašo/rašė fantastiką, taigi, ne veltui nėra mygtuko "aš nerašitojas":). bet gija - visiems.

pažiūrėję į fantastika.lt Lietuvių fantastikos bei Naujų veidų skyrelius, pamatysime didžiąją sausrą... gal to priežastis galima bus truputį pasiaiškinti šia apklausa. ir - gal ką nors pakeisti, kad ši sritis krutėtų?


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-21 9:35 
Offline

Joined: 2005-08-29 10:45
Posts: 552
Location: kaunas
grafomanija persirgau. zodziu, jei galiu nerasyti - nerasau :D

kazkada cia paziurinejau savo kreatyva, ir didziai savo gedai negalejau suprasti, is kur tiek pilietines drasos buvo visa sita nieko verta rasliava interneto tyruosna paleisti. pazadejau sau daugiau gedos nebeprisidaryt :D

ciukcia ne pisatel', ciukcia citatel'.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-24 17:32 
Offline
User avatar

Joined: 2002-12-12 5:34
Posts: 366
Location: Klaipeda
Nerasau ir neketinu rashyti. Ne todel kad tingiu/nedristu/neturiu ka, bet ... nu nepatingesiu, ishversiu, Lemas suformulavo tai geriau uzh mane:

"…Aš negaliu suprati, kodėl žmonėms, neturintiems vairuotojo teisiu, draudžiama važinėti keliais, o štai kūriniai žmonių, visiškai neturinčių garbės(taip išverčiau порядочность) – jau nekalbant apie žinias – pakliūva ant knygų lentynų bet kokiais kiekiais ir be jokių kliūčių. Akivaizdu, kad spausdinto žodžio infliacija yra sukelta eksponentinio rašančiųjų kiekio didėjimo – bet ne mažiau ir leidybos politikos. Makulatūros potvynyje skesta iš tikrujų vertingos publikacijos: juk lengviau rasti vieną gerą knygą tarp dešimties blogų, nei tūkstantį - tarp milijono. Priedo, neišvengiamu tampa pseudoplagiatas – netyčinis kieno nors jau išsakytų minčių pakartojimas..." - Stanislaw Lem, "His Master's voice"

Citata, aišku, ištraukta iš konteksto, ir Lemas turėjo galvoje ne fantastinę literatūrą, bet.

_________________
Geriau pasiklausyk savo proto balso. Girdi? Ar girdi, kokias nesamones jis shneka?


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-25 16:17 
Offline
User avatar

Joined: 2003-03-18 20:37
Posts: 195
Location: Faflikas
Siunciu tik per konkursus.
Kitu atveju... hmmm...
Publikuoti tiesiog forume man atrodo visiskai berysio, o, kad idetu i "nauju veidu" ar "lietuviu fantastikos" skyreli [kazkodel as esu abejose skiltyse... ] turi siusti pastu, laukti kol kazkas teiksis perskaityti, tada taisyti kokianors uzkliuvusia nesamone [ man pvz kadaise neleido "juodaodzio" pavadinti "nigeriu" ir liepe istaisyt]. Zodziu, vargo daug, laiko mazai. Beje, tuose skyreliuose visiska makalyne, niekas ju netvarko. Konkursiniai darbai vieni idedami i "lietuviu fantastika" kitu konkursu darbai kazkodel ignoruojami [turiu omenyje VISUS tam tikrame konkurse dalyvavusius], neatskirta nei fentezi nei sf et... nu.
Zodziu.
Vat.
As viska pasakiau, hau :)

_________________
Žmogus yra žmogaus dydžio


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-25 16:23 
Offline
User avatar

Joined: 2003-03-18 20:37
Posts: 195
Location: Faflikas
ps.:
O kuomi skiriasi "lietuviu fantastika" nuo "nauju veidu"? :roll:
Gal toki skyreli kaip "nauji veidai" reiktu isvis panaikinti? Nes cia gaunasi kazkoks nelogiskas skirstymas. Bent jau prierasas butu prie "lietuviu fantastikos" - "lietuviu, kurie siuncia mums bent antraji savo kurini fantastika" o prie "nauju veidu" - "cia dedami tik patys pirmieji zmogaus parasyti apsakymai, visi kiti von greitaj ajibitute i "lietuviu fantastikos" skyreli :D :roll: :o

_________________
Žmogus yra žmogaus dydžio


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-25 18:27 
Offline
User avatar

Joined: 2004-01-30 18:20
Posts: 774
Location: Vilnius
Haldir wrote:
Beje, tuose skyreliuose visiska makalyne, niekas ju netvarko. Konkursiniai darbai vieni idedami i "lietuviu fantastika" kitu konkursu darbai kazkodel ignoruojami [turiu omenyje VISUS tam tikrame konkurse dalyvavusius], neatskirta nei fentezi nei sf et... nu.
fentezi nuo nefentezi atskyrinėti, manau, mažiausias reikalas, kai tik tiek tekstų:).

apie konkursų tekstus: nežinau, ar teisingai supratau, bet, man rodos, visi tų konkursų darbai, kurie sudėti į 'literatūros' skyrelį, yra VISI. ir jie nuo kitų konkursų darbų, kurie skelbiami Konkursų skiltyje, skiriasi tuo, kad yra surinkti ir paskelbti ne onlain, o po kurio laiko. o tuos, kurie dalyvavo konkursuose, galima rasti jų arxyve.

gal ateity galima bus arba dubliuoti, arba tikrai kažkaip kitaip perskirstyti šią skiltį. tuo labiau, kad toks skirstymas labiau buvo reikalingas, kai tekstų atkeliaudavo daugiau.

bet kadangi vėl buvo pakilusios kalbos apie tinklapio perkėlimą 'ant kito variklio', nors, ko gero, vel aprimo, tai neskubu šiuo atveju.

galbūt reiktų išskirti rubriką pirmame puslapyje, kur būtų nuoroda į geriausią kokio nors konkurso darbą tam tikrą fiksuotą laiką. yra tokia praktika.

dar galimas variantas, kad žmonės forume teikia linkus į savo darbus, kuriems norėtų kritikos: bėda, bet žmonės dažnai ne kritikos nori, o paskatinimo:D

žodžiu, yra kelių. duokdie, kad kas nors norėtų tikslo.

mąstykit toliau, diskusijose gimsta idėjos 8)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-28 0:01 
Offline
User avatar

Joined: 2007-08-15 15:02
Posts: 31
O eilės irgi skaitosi fantastika?


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-28 22:44 
Offline
User avatar

Joined: 2004-01-30 18:20
Posts: 774
Location: Vilnius
Nimrodel wrote:
O eilės irgi skaitosi fantastika?
na, čia sudėtingas klausimas. iš vienos pusės - lygiai taip pat gali būti fantastinė poema, kaip ir fantastinis romanas. fant. eiles spausdindavo "Dorado raganos", o konventų metu vykdavo fantastinio haiku ar pan. konkursėliai, paprastai humoristiniai.

iš kitos pusės, aš asmeniškai labai retai matau gerą fantastinę lietuvišką poeziją, o atsižvelgiant į tai, kad jos ir taip reta...


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-29 11:14 
Offline

Joined: 2007-02-13 21:17
Posts: 16
To Darkelf ir visiems kitiems - rašiusiems bei dar nepasisakiusiems - grafomanijos konsolidacijos regioninėje bei pasaulinėje literatūroje apraudotojams: na, yes, tokia situacija yra. Bet kažkodėl man atrodo, kad apie tai diskutuoti galima kitoje temoje ar net kitoje svetainėje. Juo labiau situacija žymiai sudėtingesnė/prieštaringesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio ir nei "Gelbėkit - grafomanai!". Nenoriu nieko pikta pasakyti, tiesiog internete jau matęs šimtą nevykusių diskusijų, kurios prasideda apibrėžtai suformuluotomis problemomis, o baigiasi varžybomis, kas kiečiau sukeiksnos grafomanus. :x Primena pokalbius, kai žmogų paklausi, ką mano apie socialdemokratų partiją, o jis pradeda dejuoti, jog Lietuvoje viskas blogai.

Na, čia buvo mažas offtopic'as. O dabar apie pagrindinį gijos klausimą.

Manau, kad čia yra multifaktorinis reiškinys. Ir toks multifaktorinis, jog nebeaišku, kurie veiksniai persidengia, kurie veikia lygiagrečiai, o kurie viens kitą sąlygoja.

Pirma, išdulkėjęs entuziazmas.

Antra, kaip minėjo Haldir, daug autorių atbaido biurokratinis jovalas - ne šiaip įdėti kūrinį, o jį nusiųsti, laukti patvirtinimo, kad atitinka visus gramatinius/politkorektiškumo/žanro/t.t. reikalavimus, tada išvysti skyrelyje ir galop laukti komentarų.

Be to, tokios procedūros, matyt, suponuoja tam tikrus aukštus reikalavimus kūriniams, ir būtent čia fantastas suabejoja: ar kūryba ne per prasta, ar nebūsiu sutrintas į miltus?

Heh, vadinasi, iškyla ketvirtas - požiūrio į kritikus - niuansas. Kai kurie autoriai jau buvo sudirbti. Dalis žino, kokie kritikai šičia lankosi ir bijo jų aštrių plunksnų. Kai kurie laikosi nuomonės, jog fantastikos.lt literatūrinėje sferoje valdžią turi išdidūs snobai, neprileidžiantys jaunų. Neaptarinėtina, kiek šie paveikslai atitinka realybę, bet autorius jie atbaido.

Be to, all points considered, po ranka autorius turi tuziną internetinių alternatyvų, kuriose, jis numano, kūrybą liaupsins/gausiau komentuos/greičiau įdės, kuriose jis jau turi autoritetą ir žino nerašytas taisykles ir ko tikėtis.

Tai vat. Dauguma suminėtų dalykų yra toli gražu ne priekaištai fantastikai.lt: tiesiog išvardijau, kas IMHO lemia dabartinę padėtį.

P.S.
Klia rašo:
Quote:
bėda, bet žmonės dažnai ne kritikos nori, o paskatinimo:D
Manau, kad žmonėms reikalinga kritika ir paskatinimas. Blogiausia, kai šios sąvokos - ypač kritiko - suvokiamos kaip antonimai.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2008-07-29 15:13 
Offline
User avatar

Joined: 2002-12-12 5:34
Posts: 366
Location: Klaipeda
To Mugenjin: ash suprantu, kad rashiau offtopic, tiesiog jau ne vienas draugas manes klause "kodel nerashai", ir pajutau poreiki vieshai pasiteisinti priesh save :)

O shiaip - pagarba, po tavo praneshimo shita thread'a galima ramia sazhine uzhrakinti :D

_________________
Geriau pasiklausyk savo proto balso. Girdi? Ar girdi, kokias nesamones jis shneka?


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 20 posts ]  Go to page 1 2 »

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited