Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-03-29 2:50

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
PostPosted: 2009-04-04 0:23 
Offline

Joined: 2007-08-14 20:56
Posts: 297
Location: Koordintaunas
Taigi, šiandien jūsų dėmesiui - devintasis fantastinio literatūrinio konkurso „Miesto legenda“ apsakymas „Katės akys“ (autorius Vakaris).

Laukiam teisėjų ir kitų forumiečių komentarų. Nepasididžiuokit:)

_________________
Dixi.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-04-05 19:43 
Offline
User avatar

Joined: 2004-09-27 21:53
Posts: 1017
Location: negyvenu, tai žalingas įprotis
Apsakyme figūruojanti legenda man patiko. Pats apsakymas - ne: sakiniai dažnai ilgi ir keistos konstrukcijos, sunku sekti mintį; istorija nuspėjama beveik nuo pat pradžios; nemažai nelogiškų veikėjų veiksmų (kodėl Matas nebandė gelbėti savo tėčio? kodėl katės pasikvietė ir Matą, ir jo tėtį?); labai fantastinis pasaulio elementas (sapnų prilyginimas ligai) kontrastuoja su tuo, kad daugiau jokių skirtumų nuo mūsų pasaulio kaip ir nematyti, ir šiaip atrodo visiškai nebūtinas.

_________________
Nai i cala Eruo siluva tielyasse...
ąčęėįšųūž valdė, valdo ir valdys!


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-04-06 9:38 
Offline
User avatar

Joined: 2003-03-03 16:47
Posts: 447
Rekomenduociau perrasyti. Sako, padeda, jei savo kurini skaitai garsiai. Tada gali isgirsti, kur negrazi kalba ir zodziai kliuva uz ausies.

7.

_________________
Xenu lives! www.xenu.net


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-04-06 11:57 
Offline
User avatar

Joined: 2009-03-21 8:17
Posts: 157
Location: Vilnius
Yra toks senas tarybinis anekdotas apie dviejų lakūnų dialogą:

– Pribor?
– Šestdesiat!
– Čto šestdesiat?
– A čto pribor?

Jei reikia, galėčiau išversti.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-04-13 1:35 
Offline

Joined: 2009-03-14 15:33
Posts: 20
Čia biški gavos cepelinai su braškių uogiene, aišku, cepelinai - gerrrai, braškių ogienė irgi gerrrai! Rimc, Vakarini, kam tie vaistai nuo sapnų?

Nukrapsčius uogienę nuo cepelinų, jie tampa valgomi.

_________________
Dr. Anestazijus Arklys


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-04-26 1:04 
Offline
Raudonoji kolegija
User avatar

Joined: 2002-12-16 13:28
Posts: 1050
Location: Vilnius
Nebloga idėja, realizuota labai vidutiniškai ir ypač prastu stiliumi. Trūksta sklandumo, trūksta gyvumo, trūksta ko nors, kad galėtum rimčiau įsijausti į situaciją. Ir - paslaptys tuo ir žavi, kad neatsiskleidžia iš karto. Perrašius galėtų išeiti tikrai neblogai.

_________________
...ir tikėti elektra, užmiršę, kad patys kažką sugebėjome (BG)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-04-29 11:58 
Offline
User avatar

Joined: 2009-04-27 15:08
Posts: 38
Primityvus pasakojimo stilius. Nors idėja buvo.


Top
   
PostPosted: 2009-05-04 23:47 
Offline
User avatar

Joined: 2006-05-26 13:14
Posts: 74
Location: Austin, Texas
Nežinia, kokią reikšmę turi tai, kad apsakyme pavaizduotoje visuomenėje draudžiama sapnuoti, visi turi gerti tabletes, malšinančias fantaziją, o vaikai su nepažabojama fantazija yra uždaromi specialiose įstaigose. Jei jau tai minima, tai turėtų vaidinti rolę siužete. Pavyzdžiui, gal vaikai su vaizduote laikomi pavojingais todėl, kad katžmogiai (ar teisingiau būtų katėlakiai?) yra jų sapnų įsikūnijimas? O gal katėlakiai yra pogrindiniai kovotojai prieš autoritarinę vyriausybę, kuri stengiasi užgniaužti piliečių savarankišką mąstymą ir fantaziją? Kažkoks ryšys čia turėtų būti -- ir dėl rišlumo, ir todėl, kad jis galėtų suteiktų senai vilkolakių, katėlakių, ir kitokių gyvūnlakių temai šviežumo.

Šis apsakymas taip pat yra geras pavyzdys iliustruoti požiūrio taško teorijai. Kiekvienas grožinės literatūros kūrinys yra paprastai rašomas iš kažkokio veikėjo požiūrio taško -- t.y., skaitytojas mato ir žino tai, ką mato ir žino tas veikėjas. Romanuose ar ilgose apysakose dažnai būna keli požiūrio taškai; trumpuose apsakymuose užtenka ir vieno. Kartais rašoma "visažinio trečio asmens" (third person omniscient) požiūriu -- tuo atveju pasakoma, ką mato ir galvoja kiekvienas veikėjas. Svarbiausia yra nuspręsti, iš kurio požiūrio rašai, ir jo laikytis. Šiame apsakyme to nesilaikoma. Didžioji apsakymo dalis yra parašyta berniuko požiūriu. Mes matome, ką berniukas mato, ir žinome, ką jis žino; pasakojimas yra nuspalvintas vaiko mąstymu -- tai ryšku dialoge, kur vaikai kalbasi, kad šeimininkai yra satanistai, prakeikę kates, kurios dabar nori keršto, etc. -- tipiška vaikiška fantazija. Bet toliau atsiranda tokie sakiniai, kaip "Mantas, nors ir būdamas dar tik 10 metų, pasirodė esąs gan pastabus, tačiau, kaip pamatysime vėliau, nepakankamai", arba "Tam Matas buvo dar nesubrendęs, per mažas, jam tai kėlė tik smalsumą: Migla buvo įdomi, tačiau sąmoningai nesuprantant dėl ko. Tai tebuvo natūralus vaikiškas smalsumas, tiesą sakant, tos pačios prigimties kaip Miglos gamtiškumas." Taigi, staiga nukrypstama į visažinio trečio asmens požiūrio tašką. Apsakymo tonas pasikeičia, ir ne į gerąją pusę. Tonas turėtų būti nuoseklus.

Šokinėjimas nuo vaiko požiūrio į visažinio trečio asmens požiūrį ypač sugadina pabaigą, kurioje pagrindinis dalykas įvyksta berniukui nematant. Jei apsakymas parašytas iš berniuko perspektyvos, jis turėtų būti kiekvienoje scenoje. Jei kulminacija -- tėvo sielos pavogimas -- turi įvykti jam nesant, reikėtų tos scenos ir neparodyti -- Matas pats galėtų suprasti, kas įvyko, iš netiesioginių požymių. Užtektų ir to, kad jis pamatytų iš Miglos buto išbėgant katę -- skaitytojams būtų viskas aišku.

Kalbant apie apsakymo idėjas, kaip sakiau aukščiau, norėtųsi šviežesnio požiūrio į katėlakius, sielų vagis, vampyrus, etc. Jei sapnai, vaizduotė, ir totalitarinė visuomenė nevaidina jokios rolės siužete, jo drama galėtų kilti iš vaiko išgyvenimų. Galbūt vaikas pamato, kaip jo tėtis susidomi kaimyne, ir įtaria, kad čia kažkas negerai, kad kažkas jam gręsia -- bet negali nieko padaryti, tik bejėgiškai stebėti, kaip tėtis pasiduoda kaimynės pinklėms. Gal tai suteiktų apsakymui aštrumo, nes dabar jis yra daugiau mažiau mechaniškas įvykių atpasakojimas.


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-05-08 22:33 
Offline

Joined: 2009-01-27 14:13
Posts: 5
Ką gi, belieka padėkoti visiems komentavusiems (ypač Elzei), išties dauguma komentarų ir patarimų yra naudingi, ir į juos pasistengsiu atsižvelgti ateityje.
Tuo pačiu negaliu sulaikyt apmaudaus nusistebėjimo, kad iš Aurelijaus susilaukiau tik 1. Dėl Elzės tai kitas reikalas, nes ji kaip matau visus gan griežtai vertino ir išsakė vertinimo kriterijus, aiškiai išsakė, ko trūko. O Aurelijaus net komentarai niekaip neįtikintų, nes nieku gyvu nepatikėčiau, kad tas darbas, kurį įdėjau į šį kūrinį nieko nevertas.
Atsakysiu kai kuriuos komentarus: "kodėl Matas nebandė gelbėti savo tėčio? kodėl katės pasikvietė ir Matą, ir jo tėtį?" - išties šitą gan nelogišką veikėjų elgesį iš dalies palikau sąmoningai, tiesiog nesitikėjau, kad į tai bus atkreiptas didelis dėmesys :roll: Turbūt per daug Kafkos prisiskaičiau, tai logiškų veiksmų svarba nuplaukė kažkur toliau... :lol:
Vaistai nuo sapnų liko tiesiog neišbaigta mano idėja, ko gero tiesiog šitą galimėjo pratrint.. :) Ko gero rimčiausia problema yra pats pasakojimo stilius, na su šituo reikėtų daug padirbėt, pažiūrėsim :)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2009-05-09 12:28 
Offline
User avatar

Joined: 2009-04-27 15:08
Posts: 38
Justinas rašo (kitoje forumo gijoje):
Quote:
tačiau tik mėgėjas gali neįžvelgti, kad po trūkumais slypi ir šiokia tokia idėja, kurios autoriui nepavyko įgyvendinti, ir ji liko daugiau mintyse, t.y. nesugebėta jos perkelti į tekstą taip, kaip norėta
Esi ir teisus, ir ne. Idėja pati savaime nėra vertinga (turiu omenyje literatūrinio kūrinio idėją), kol ji nėra įgyvendinta. „Apie nieką“ ir reiškia, kad idėja netapo kūnu. Mes visi turime daugybę idėjų. Kai kam neduok pavalgyti, tik leisk taškytis savo idėjomis (pvz., man). Tačiau kol tokia idėja netampa literatūra, ji sveria lygiai nulį.
Idėjos užauga įgijus patirties. Todėl tokius autorius galima girti tik už pastangas.

Man irgi buvo sunku rašyti komentarą tavo kūriniui, nes nėra už ko užsikabinti. Taisyti ir keisti reikėtų tiek daug, kad pats komentaras išeitų ilgesnis už tavo kūrinį :)

Svarbiausia, nesustok, skaityk daug, rašyk, komentuosim... :)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited