Forumas.Fantastika.lt

It is currently 2024-03-28 17:26

All times are UTC+04:00




Post new topic  Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page « 1 2
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-11 16:55 
Offline

Joined: 2003-09-09 9:57
Posts: 564
Location: Vilnius
Kaip jau minėjo, lankai LARP'uose leidžiami.

Dažniausiai iki 10-15 kg tempimo jėgos (priklausomai nuo žaidynių)

Reikalavimai.. dažniausiai iš 10~ metrų atstumo, iš pilnai įtempto lanko, šaunama į savininko pliką nugarą ir neturi likti sumušimo.

Tą įtakoja lanko stiprumas, strėlės svoris, strėlės paminkštinimas (humanizatorius) ir kita. Esu matęs LARP'uos visokiausių lankų ir strėlių - vieni saugūs, kiti ne. Bet ar lankas su strėlėmis saugus ar ne - sprendžia meistrai.

Bendra geležinė taisyklė - daryk lanką ir strėles taip, kad pats nebijotum iš tokios strėlės gauti į akį/veidą.


Efektyvumas - daug kas priklauso nuo žaidynių kovos taisyklių. Jei su lanku kitą žaidėją gali užmušti iš karto (vienas šūvis) - lankas tampa labai efektyvus ir baisus. Jei reikia kelių šūvių (ar dėl šarvų, ar dėl nepakankamai didelės daromos žalos ar dar dėl ko) - lankas tampa mažiau efektyvus.
Turėkite omenyje, kad LARP'as dažniausiai vyksta miške/pamiškėje, kur gausu priedangos ir maksimalus šaudymo nuotolis nėra didelis. Bet tas yra gerai, nes nereikia labai galingo lanko, juk dažniausiai teks šaudyti 20-40 metrų atstumu. O esant tokiam atstumui, antros strėlės gali ir nebespėti užsitaisyti. Todėl geram lankininkui LARP'e būtinos greitos kojos arba draugai su skydais/ietimis ir kuo lengvesnė ekipiruotė - net ir minimaliai lakstant ir lengviausias chainas žaidynių gale bus prakeiktas ne kartą. Rinkitės lengvus, patogius odinius šarvus, o geriausia išvis be jų. Antro ginklo nelabai reikia - nebent trumpas (~50 cm) kardas ar kirvis, peilis. Ir tai bus pagrinde gynybiniai ginklai. Galima pasvajoti apie du trumpus kardus.. bet kur dėti lanką, jei jau abi rankos užimtos? Geriau koncentruotis į šaudymą iš lanko ir artimą kova palikti kitiems. Bus ir patogiau, ir galėsite daugiau strėlių nešiotis (atrodo jos lengvos, bet strėlė prie strėlės ir susidaro nemaloni apkrova).
Dėl strėlių - nešiotis reik bent 10, geriausia ir daugiau, iki 20. Dažniausiai mūšis apsiribos keliais šūviais ir bėgiojimu pirmyn atgal ("hit and run tactics"), bet kartais viskas gali ir užsitęsti. Plius ne visada pasiseks susirinkti strėles - priešai tikrai nestovės ir nelauks, kol jūs tai darysite. Pravartu į žaidynes vežtis didesnį kiekį strėlių (praktika: vienai dienai 10 strėlių; jei žaidynės trunka 1 dieną - vežtis bent 10, jei 4 dienas - vežtis bent 40; nes strėlės pasimeta ir lūžta) ir kokį atsarginį ginklą - jei atsibos lankas.
Didžiausias lankininko priešas žaidynių metu - skydas. Kuo didesnis - tuo blogiau. Didžiausias lanko privalumas - psichologinis efektas. Labai retas žaidėjas nesulėtins žingsnio ar nesislėps už medžio, jei į jį taikomasi iš lanko. Kiek teko naudoti, lankai puikiai tinka tiek miestų puolimui tiek gynybai. Vienam lakstyti su lanku po mišką smagu, bet ne taip efektyvu, kaip prisijungus prie kitų žaidėjų, ypač jei jie turi skydus ir/arba ietis.
Svarbiausi lankininko taikiniai turėtų būti nešarvuoti žaidėjai - magai, žyniai ir tt. Taip pat ietininkai. Vengti skydų ir žaidėjų su metaliniai šarvais (strėlių švaistymas). Taipogi neskubėkite šaudyti, išlaukite geriausio momento. Ir nepamirškite (jei to reikalauja taisyklės) garsiai pasakyti ar sušaukti, kiek žalos padarėte, nes dažnai (ypač šarvuoti) žaidėjai net nepajaučia, kad į juos pataikė.

Lankų strėlių gamyba:

apie tai daug šnekėta ir pasikapstę šiame forume rasite naudingos informacijos.

esu seno sukirpimo žmogus, todėl tiek lankų, tiek kostiumo, tiek ginklų gamybai stengiuosi naudoti kuo daugiau natūralių medžiagų - medis, oda, linas ir tt. Medžiagos, deja, brangesnės. Bet ir vaizdas iš šono geresnis.

Lanką galima gaminti iš įvairios medienos įvairiais metodais ir būdais.
Du esminiai variantai - medžiagas susirenkate patys (miškas, sava mediena ir tt.) ar medžiagas perkate parduotuvėje (parduotuvės kaip Senukai, Medžio centras ar kokios lentpjūvės ir tt).
Toliau: ar lanką gaminate iš vientiso medžio gabalo (lazdynas, kadagys [kuris yra įrašytas į Lietuvos raudonąja knygą ir kurio naudojimui šiam reikalui aš visiškai nepritariu :twisted: ], uosis ir tt
ar klijuosite/rišite/kitaip montuosite lanką iš kelių dalių.

kiti variantai: žmonės naudoja pvz Zaporožiečio linges, medines slides.

Dėl strėlių. Bent Vilniuje yra tokia parduotuvė Medžio centras, netoli kuro aparatūros. Ten kartais būna idealus variantas LARP'ui: beržiniai apvalūs pagaliukai įvairaus diametro, 120 cm ilgio. Kaina bent seniau buvo apie 1~ lt už pagaliuką. Jų privalumas - jau sausi, galima išsirinkti tiesiausius ir jie šiaip būna tiesūs. Kiti variantai - miške ieškoti lazdyno ar šiaip tiesių pagaliukų, ieškoti kokio plastikinio pakaitalo.
Stabilizatoriams puikiai tinka lipni juosta - ta kietesnė, pilka/juoda.
Paminkštinimams (humaniztoriams) - tinka labai daug kas: parolonas, veilokas, stora medžiaga, linoleumas (dvi ilgos juostelės dedamos statmenai viena kitos, suformuojamas pliusas. po juo dedamas parolonas. smūgio metu linoleumo juostelės susilenkia, didindamos paviršiaus plotą, kuriuos strėlė trenkiasi į taikinį (plačiau pasiskirto smūgio energija, sušvelninamas smūgis) plius jos atsiremia į paroloną ir dar labiau sušvelnimamas smūgis. Rinkdamiesi medžiagas paminkštinimams venkite trapių medžiagų kaip putplastis ar makrofleksas.
Kaip daryti paminkštinimą - vieno metodo nėra. Dažniausiai daroma vis kitaip, bandomos naujos medžiagos. Prisiminkite geležinę taisyklę: daryk lanką ir strėles taip, kad pats nebijotum iš tokios strėlės gauti į akį/veidą.
Templei tinka lauko teniso rakečių styga arba šiaip plona virvutė, gal net storas žvejybinis valas.
Strėlinė. Jos reikia. Būtinai. Ją paprasčiausia pasigaminti iš plastikinio vamzdžio, skirto kanalizacijai (toks pilkas, didelio diametro), ar net kelių tokių vamzdžių, aptraukiant dermantinu (dibtinė oda), tikra oda arba medžiaga. Strėlės turės gulėti gana laisvais, kad traukiant vieną, iš paskos nesitrauktų ir kitos strėlės (tam turės įtakos paminkštinimų dydis). Strėlinėje turi laisvai tilpti apie 10-15, ar net 20 strėlių. Strėlinę galima nešioti tiek ant nugaros, tiek pasikabinus prie dešinės kojos (skonio ir pripratimo reikalas).


Apibendrinant: lankas LARP'e yra tikrai labai smagu ir efektyvu - realybėje į žmones taip nepašaudysi :) Bet lankas reikalauja daugiau pasiruošimo nei ietis ar kardas + skydas.
Lankas yra brangesnis - medžiagos lankui + 15'kai strėlių + strėlinei (perkant parduotuvėje) kainuos apie 50-80 lt. Reikės ir daugiau laiko sugaišti prie viso šito gamybos. O kur dar nusivylimas jei lankas gaunasi per silpnas ar per stiprus, ar jei sulūžta gamybos procese..
Jei dalyvausite žaidynėse pirmą kartą - nepatariu rinktis lankininko kelio. Bet jei tvirtai to norite - bandykite, tikrai smagu :)

_________________
Fortune Presents Gifts Not According to the Book


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-11 21:03 
Offline
User avatar

Joined: 2004-01-30 18:20
Posts: 774
Location: Vilnius
trigrašis.

o jūs nenorit susitikti RPGGamtoj ir dar pasibandyti?:)


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-11 23:46 
Offline

Joined: 2003-09-09 9:57
Posts: 564
Location: Vilnius
Klia wrote:
trigrašis.

o jūs nenorit susitikti RPGGamtoj ir dar pasibandyti?:)
gera mintis :)

_________________
Fortune Presents Gifts Not According to the Book


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-13 13:20 
Offline
User avatar

Joined: 2006-11-11 18:53
Posts: 623
Location: Vilnius
yra superpinis variantas lankui, pagamint ji is kruvos plonu bambuko pagaliuku :) teisiog pasiemi po 2 vienodas kruveles, kaipnors sutvirtini per viduri..(gali ir rankena kokia garazia pritaisyt medine). uzrisi virve galuose ir saudai. superinis jis savo primityvumu ir suvio efektyvumu :)

_________________
"Don't drink glowing water."
--The Vault Dweller


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-13 18:48 
Offline
User avatar

Joined: 2004-01-20 21:40
Posts: 608
Location: Morija
Kad jau vėl atsirado tema apie lankus, tai prisiminiau:
http://mfoto.info/strele/viewtopic.php? ... 2d612a9b3e

_________________
My axe is my soul!
www.wargames.lt


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-26 11:18 
Offline

Joined: 2003-09-09 9:57
Posts: 564
Location: Vilnius
Lituanicono 2010 metu vykusio Lankų workshopo praktinė dalis

LARP’inio lanko ir strėlių gamyba


Reikalingos medžiagos:

Uosinis kampas (ilgis 300 cm, plotis ir aukštis po 40 mm)

Lininė virvutė (gali būti naudojama bet kokia tvirta plona virvutė (iki 2 mm storio), tinka ir sintetinė/kaproninė)

Beržinis apvalus pagaliukas (ilgis 120 cm, skersmuo 6-8 mm )

Lipni juosta (juoda, plati, nepermatoma, armuota, naudojama ūkiniams darbams)

Permatoma lipni juosta

Stora minšta medžiaga – gali būti vilna ar kita stora minšta medžiaga. Taipogi veilokas.


Lanko gamybai reikalingi įrankiai:


Pjūklas medžiui pjauti (geriau smulkesniais dantukais, tinka ir rankinis, ir elektrinis ‚lobzikas‘)

Spaustuvai

Grubi dildė medienai apšveisti – forma nesvarbi, tinka tiek apvali tiek plokščia

Pusiau grubi dildė grioveliams daryti – trikampio formos

Pjūklo metalui pjauti geležtė (ar bent nuolauža, bent pusė)

Grubus švitrinis popierius

Peilis, Žirklės, Liniuotė/Ruletė, Pieštukas,


Darbo eiga:

Lankas
Perkant Uosinį kampą svarbu ji gerai apžiūrėti – ar rievės (tos linijos) daugiau mažiau eina tiesiai nuo vieno galo iki kito, ar nėra šakų ar kitokių silpnų vietų (trumpai tariant – geriausia, kad uosinis kampas būtų vientisas ir su gražiomis ištisinėmis rievėmis).
Toliau reikia dar parduotuvėje perpjauti Uosinį kampą skersai per vidurį, gaunant dvi dalis po 150 cm (bent Vilniuje, „Senukuose“ Ukmergės gatvėje, galinėje kasoje, galima pasiskolinti pjūklą ir ruletę ir lauke persipjauti) .
Tada reikia šiuos jau du kampus perpjauti išilgai per lenkimo linija. Šita dalis pati sunkiausia. Ypač jei pjaunate rankomis. Paprašykite, kad kas padėtų prilaikyti visą kampą pjovimo metu – įmanoma ir vienam, bet sunku. Būtina Uosinį kampą įsprausti į spaustuvus – būtina, nes uosis yra kieta mediena ir lengvai nepersipjaus.
Perpjovus abu kampus išilgai gauname keturias medinis ‚juosteles‘, kurių ilgis 150 cm. Su grubia dilde apibrūžinam ir užapvalinam aštrias briaunas ir nelygumus, ypač ties pjovimo linija. Pasirūpinam, kad neliktų pavojingų atplaišų ir negręstų susižaloti rankas. Tada paimam grubų švitrinį popierių ir viską nušlifuojam. Turime gražias keturias juosteles (vis dar 150 cm ilgio). Palyginame jas tarpusavyje – kuri lygiausia ir vientisiausia, kuri prasčiausia.
Prasčiausią atidedame į šalį – jos kol kas neprireiks.
Iš likusių trijų atrenkame dvi gražiausias, o trečią prastesnę perpjauname skersai per pusę (po 75 cm ilgio dalis). Dvi gražiausias sutrumpiname iki 130 cm (arba viename gale nupjovus 20 cm, arba abiejuose po 10 cm)
Turime keturias dalis – dvi po 130 cm ir dvi po 75 cm. Pavadinkime ilgąsias X, o trumpąsias Y.
Ant visų jų su pieštuku pažymime centrą skersai.
Dedama vieną Y ant stalo. Ant viršaus dedame dvi X (vieną ant kitos) ir tada ant viršaus uždedame dar vieną Y. Visų jų centrai turi sutapti.
Gavome keturių juostelių sumuštinį. Sutvirtiname jį visą su Lipnia juosta diagramoje pažymėtose vietose – tai laikinas sutvirtinimas, kad būtų patogiau toliau gaminti lanką; užtenką porą kartų apvynioti Lipnia juosta norimą vietą.
Diagramoje pavaizduota, kaip turi susidėti keturios lanko dalys.

[ img ]

Tamsiai pilka spalva pažymėtos vietos, kurias reikia sutvirtinti Lipnia juosta.
Šviesiai pilka spalva pažymėtas vietas reikia surišti Virvute. Ties lanko galais reikia palikti po 5 cm (ten bus daromi įrantai templei). Rišti reikia tvirtai, vyniojant vieną Virvutės giją šalia kitos. Reikia bent po 10 gijų ties tomis vietomis kur medinės dalys baigiasi ir po 15-20 ties viduriu.
Nuimam nuo lanko lipnią juostą (nuo tamsiai pilkų vietų).
Su peiliu atsargiai padaromi įrantai (maždaug 3-5 mm gylio) ties lanko galais templei – po du griovelius iš abiejų pusių, kad užsikabinusi templės kilpa nenuslystų lanką betempiant.
Iš tos pačios virvutės padaroma templė – tai bus tiesiog virvutė su dviem kilpom ant galų. Templė turi būti tokio ilgio, kad ją uždėjus ant lanko, šis išsilenktų, ir tarp templės bei lanko centro susidarytų apie 20 cm tarpas. Ši templė laikina, laikui bėgant bus galima pasidaryti ir geresnę.
Lankas kaip ir paruoštas. Kur bus lanko vidus kur išorė – tokiam lankui skirtumo beveik nėra. Bet geriau kad pusė, į kurią susilenks lankas, visada būtų ta pati.
Patogumo dėlei patartina lanko centrą apvynioti pora medžiagos sluoksnių ją pritvirtinant (aprišant virvute) – bus patogiau ir maloniau laikyti lanką.
Lanko tempimo galia gaunasi maždaug 6-8 kg.

Strėlės
Beržinį pagaliuką sutrumpinti iki norimo ilgio (60-80 cm).
Viename gale padaryti griovelį templei įstatyti. Tai atsargiai padaroma su peiliu (padaromas nedidelis griovelis), trikampe pusiau grubia dilde (padaromas gilesnis griovelis) ir metalo pjūklu (pagilinamas griovelis).
Iš trijų Lipnios juostos (iš tos juodos storesnės) gabaliukų (po 15 cm; dedama išilgai strėlės; 5 cm nuo griovelio) padaromi sparneliai (stabilizatoriai). Jei nesigauna, stabilizatorių galima daryti ir iš dviejų gabaliukų. Su žirklėmis apkarpoma ir suteikiama norima forma (dažniausiai smailaus trikampio).
Iš medžiagos ant kito strėlės galo padaromas paminkštinimas (‚humanizatorius‘). Medžiaga pritvirtinama virvute (geriausia ir gražiausia) ir/arba lipnia (permatoma ir/ar nepermatoma) juosta. Darydami paminkštinimą orientuokitės į tai, kad su tokia strėle būtų saugu šaudyti ir į žmones, o netyčia pataikius į akį ar veidą – nekiltų grėsmė sužeisti.
Saugumas visų svarbiausia.



Naudinga informacija:

Beveik visas medžiagas šio lanko gamybai galima rasti parduotuvėse „Senukai“ (išskyrus Beržinius pagaliukus ir minkštą storą medžiagą). Vieno uosinio kampo kaina: apie 25 lt. Juoda lipni juosta: apie 15 lt.

Beržinių pagaliukų galima nusipirkti „Medžio centre“ (Vilniuje), bet ir ten jų ne visada būna. Vieno pagaliuko kaina: apie 1 lt.

Storos minkštos medžiagos galima rasti tiek audinių parduotuvėse, tiek visokiose Humanose bei pigučiuose.

Lanko klijuoti nereikia – jį bet kada bus galima išardyti, sutrumpinti ar pridėti daugiau dalių. Tai kaip kelių dalių rinkinukas, kurį galima papildyti ir modifikuoti pagal asmeninius poreikius. O jau kaip tokį lanką keisti ir modifikuoti – bandykite, darykite, ir sužinosite patys. Geriau nei asmeninė patirtis neišmokys niekas.

Lanką ir strėles galima dekoruoti. Patartina strėles pažymėti ryškia spalva (bent galus), kad būtų lengviau rasti miške.

Geresnę templę galima pasidaryti iš lauko teniso rakečių stygų.

Strėlės svoris (o tai įtakoja pradinį strėlės greitį bei šūvio nuotolį) yra labai svarbu- kuo mažesnis, tuo geriau. Bet nepatartina strėles daryti trumpesnes nei 60 cm ar ilgesnes nei 80 cm.


Jei kils klausimų ar reiks patarimo – rašykite: tadazas@gmail.com arba PM šiame forume.

_________________
Fortune Presents Gifts Not According to the Book


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-26 12:24 
Offline

Joined: 2006-07-08 15:28
Posts: 285
Location: Klaipeda
na su vienu punktu nesutikciau, su tuo kad nesvarbu kaip eina augimo rieves lenkimo atzvilgiu.

lenkimas turetu but taip:

[ img ]

truputi lengviau lenksis ir ilgiau tarnaus.

ir dar papildysiu kad jei paimsit su kreivo rievem ar kai per ilgi keis krypti tai lenkiant lankas kreivai lenksis[/img]


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-26 13:00 
Offline

Joined: 2003-09-09 9:57
Posts: 564
Location: Vilnius
Teisos Dark_Meiun žodžiuose yra,

bet,

tokiam LARP'iniam lankui tas yra mažai svarbu. Šis lankas nėra galingas ir tokie niuansai tik sukels bereikalingų techninių kėblumų.


Šis tutorialas yra skirtas pasigaminti greičiau žaislą, o ne rimtą lanką. Ir žinoma, kad galima daug ką daryti dar kruopščiau ir su daug galvos skausmo. Bet pilnai pakanka mano aprašytų instrukcijų, kad pasigamintumėte LARP'ui skirtą lanką, kuris šaudys pakankamai gerai.


O jei jau gilintis į smulkmenas:

svarbesnė detalė - patartina lanko sudedamąsias dalis, prieš surenkant lanką, apdirbti (tiesiog įtrinti ar nudažyti) natūraliu augaliniu aliejumi/bičių vašku/laku medienai/'pinotex'u'/kita vandeniui atsparia priemone, kad lankas būtų atsparesnis drėgmei ir lietui. Tą patį patartina padaryti ir su strėlėmis.

_________________
Fortune Presents Gifts Not According to the Book


Top
   
 Post subject:
PostPosted: 2010-05-26 13:41 
Offline

Joined: 2006-07-08 15:28
Posts: 285
Location: Klaipeda
na larp zaislas pigiausia ir greiciausiai padaromas lankas yra tiesiog is pvc vamzdzio, nors ilgai nelaiko bet gali greit pasigamint tai skubant visai nieko. tik problemu gali kilti su itempimo galia tai reiktu pasibandyt kelis variantus kol rasi tinkama.

tadazo variantas yra tiesiog aukso vidurys tarp zaislo ir nlb :)


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page « 1 2

All times are UTC+04:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to: 

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited